Aktuális

Dinnyeháború dúl Hort és Csány között

Létrehozva: 2012.08.07.

Évtizedek óta rivalizál egymással két Heves megyei falu, Hort és Csány: vajon kinek finomabb a dinnyéje? Utóbbiaknál mostanra eladták az összes gyümölcsöt, Horton viszont még tart a szezon.

Verseny Messze földön híres Heves megye két apró települése, Hort és Csány. Ugyanis mindkét falu neves és keresett dinnyenagyhatalom. Büszkén hirdeti mindkét község: az ő portékájuknál nincs finomabb az országban.

A horti Sisa Sándor a tökéletes érleltségre esküszik. – A tökéletes dinnye ismérve, hogy ne legyen sem túl érett, sem nyers – véli a férfi. – Amiket kamionon hoznak be, és ott érik pirosra, sosem lesz olyan ízű, mint egy tájjelegű. A titok, hogy 95 százalékos érettségnél kell kivinni, mert akkor lesz pont jó. Errefelé nagyon jók a földek – meséli. Hozzáteszi, a dinnyetermelés nagyon visszaesett, igaz, már a konkurencia sem a régi.– Régen versenyzünk a csányiakkal, hogy kinek jobb a gyümölcse, 1955 óta termesztünk dinnyét, de egyre többen hagyják abba. Mi is családilag csináljuk.

Hasonlóan régen nyomja az ipart Hermann Tibor is.– Ekkora voltam, amikor már dinnyét árultunk – mutat a föld felé nevetve. –Én mindig úgy tanultam az öregektől, hogy a vékony héjú, 7–12 kiló közti dinnye a tökéletes. Ehhez is tartom magam. Sajnos idén a kevés, de hirtelen eső nem tett jót, megvastagította a héját.

Bár Horton még javában tombol a dinnyeszezon, a nagy rivális, Csány kertjei alatt már nem találkozni dinnyéssel.– A szezon lecsengett, már kiárusítottuk az összes dinnyét – helyesel Meggyes Milán, aki exportra termel: Litvániába és Lengyelországba is küldi a portékáját. – A csányi dinnye azért híres, mert gyakran váltogatják a földeket a termelők, a dinnyeszüret lezárul augusztus elején, akkor még pont jó, onnantól már túlérett lesz. A terület másik legfőbb dinnyetermelője, Fentor László. – A talaj nagyon jó, a homok pedig meleg, ezért ideális a dinnyénk – jelenti ki a férfi, aki különleges, tökbe oltott eljárással termeszt.

– Egyre többen hagyják abba, mert a termelési költsége óriási, és nem hozza vissza az árát, bár a csányi dinnye még híres, többen is keresik. Vannak olyan visszajáró vevőim, akik csak ezért jönnek le hetente.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek