A virslit az osztrák császár udvarának ínyencségei között tartották számon, fiatal bika húsából készült, szigorú recept alapján. Mára a receptúra megváltozott, megnéztük, miből készül.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli maximum harminc milliméter átmérőjű, bélbe töltött, húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstízesítésű, legalább 40% hús- és 10% fehérjetartalmú termék. Víztartalma maximum 70, zsírtartalma 25, sótartalma 2,5% lehet.
Tizenötféle sertés, marha és baromfihúsból készült virslit néztünk meg. Először összetevőiket vizsgáltuk, majd ár/érték arányukat. A választék mennyiségben is nagy, 140–500 grammig terjed.
- 47%-os sertéshús tartalmával kellemetlen meglepetést okozott a Pick, a szójafehérjével dúsított 180 grammos csomag drága, 489 forintba kerül.
- A Falni jó virsli olcsó, a 140 grammos csomag 249 forint, ám 42% hústartalma majdnem leveri a lécet.
- A 240 grammos Orsi baromfivirsli 47 százalékos hústartalma sem vonzó, ehhez képest drága, 449 forint.
- Igen jó paraméterei vannak a Wiener Würstelnek, valamint a Bécsi hosszú virslinek, hústartalmuk 84, illetve 82 százalék.
- A gyerekeknek készített Fini Mini virsli 80% pulykahúst tartalmaz, 140 grammot 399 forintért adnak belőle.
- Van bio is, például a Bio Frankfurter, ami 74% húst tartalmaz, de nincs benne szalonna és bőr. Az utóbbi három termék ára magas minőségének megfelelően borsosabb.
Kevesen tudják, hogy a virslit nem szabad főzni, hiszen hőkezelése főzéssel történik. Elegendő felforralt majd 90 fokra lehűtött vízbe dobni és 8–10 percig állni hagyni.