Test és lélek

Megdöbbentő, mit tömünk magunkba a chipsszel

P. Á.

Létrehozva: 2013.06.16.

A sós ropogtatnivalók etetik magukat. Gyakran érezzük úgy, hogy csak egy kis chipset ettünk, miközben a nassolással egész napi só- és zsírszükségletünket teljesítettük.

A chipsek és snackek alapanyaga a burgonya és pálmaolaj, illetve a búzaliszt és a növényi olajok. Szeretjük a sós ízeket, ezért a gyártók bőven sózzák őket.

Tízféle sós apróságot tettünk nagyító alá, és ez bizony szó szerint igaz, mert a Maretti paradicsomos-olívás pirított kenyérkarikájának feliratát másként képtelenség elolvasni.

A magát újrapapírnak álcázó, műanyagfogású csomagoláson savak, kivonatok, sűrítőanyagok, aromák, lisztkezelő anyagok, emulgeáló szerek garmadája áll. A Bake Rolls zacskójára nem írták rá energia-, zsír-, só-, szénhidrát- és élelmiszerrost tartalmát. A Rolli nevű ropogós kenyérkarika zacskóján is csupán a hétféle összetevőt sorolják fel. Mindkét gyártó homályban hagyja nyilván nem jelentéktelen kalóriatartalmukat.

A Chio, a Chips, Stickletti és Crackings gyártója precízen tájékoztat az összetevőkről, kalóriákról. Így aztán tudjuk, hogy a chips 100 grammjából 23 gramm a zsír, pedig már 20 gramm is sok 100 gramm termékre vetítve. A Crackings szintén attól olyan jó puha, hogy sok benne a zsír, és a Gold Fischli is a zsiradéktól csúszik jól.

A gyártók a gyerekek nyelvén is remekül beszélnek, például a Pombär a kalóriadús macikon kívül cipőfűző-rendezőket rejt zacskóiba. A következő ajándékhoz újabb zacskó macit kell vásárolniuk a szülőknek, a gyerekek így esznek egyre többet a rágcsából.

Pedig ezek a ropogtatnivalók sósak, zsírosak, kalóriadúsak, és drágák. De tapasztalhattuk, nem az árukkal van a legnagyobb gond.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek