Egy környezetvédő csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pepsi kóla aggasztó mértékű rákkeltő anyagot tartalmaz. A karcinogén vegyületek az ital színezésére használt karamellben találhatók meg.
Már márciusban megígérték a Pepsi, illetve a Coca kólát gyártó cégek, hogy változtatnak az ital receptjén, miután vizsgálatok bebizonyították: az üdítő túlzott mértékben tartalmazza a rákkeltő hatású, 4-metil-imidazol nevű vegyi anyagot.
A főzés során keletkező anyag nyomokban rengeteg más ételben is megtalálható, a kólában azonban jelentős mértékben.
Az újabb vizsgálatok során arra derült fény, hogy míg a Coca Cola gyártásából valóban kivonták a karcinogén anyagot, a Pepsi kólákban azonban még mindig megtalálható, számolt be a Daily Mail.
A cég azt mondja, ilyen kis mennyiségben szerintük az anyag nem káros az egészségre, de fokozatosan kivonják termékeikből ezt az összetevőt. Egyelőre még csak Kalifornában gyártott italokban nincs benne, de jövő évre az egész világon áttérnek az újfajta recept szerinti gyártásra.