Aktuális

Ezt issza a világ karácsonykor - összeállítás

Bors

Létrehozva: 2015.12.17.

Az év végi ünnepek alatt azok is koccintanak, akik egyébként nem fogyasztanak alkoholt. Nézzük, a karácsonyi és újévi időszakban melyek a helyi kedvenc italok, hol mivel ünnepelnek!

Bor, pezsgő, ko­nyak – de nem mindegy, milyen. A világ egyik felében gyümölcsös vörösborokkal, míg a másikban inkább a mínusz hét fok alatt szüretelt szemekből készült jégborral koccintanak. Az ünnepek közeledtével a Vince Budapest utánajárt, vajon mit isznak általában az emberek a világ különböző országaiban karácsony­kor.

Franciaország: champagne

Nincs az a francia, aki másért merne nyúlni a fa alatt, mint (legalább) egy palack champagne-ért, pláne hogy a világ legnagyobb része ugyanígy tesz. A leghíresebb ünnepi ital ráadásul minden borfajta közül a legalkalmasabb arra, hogy végigkísérjen egy étkezést.

Tudta? A francia pezsgő azért olyan drága, mert Champagne-ban a legdrágább a szőlőterület a világon.

Egyesült Királyság: portói

A szigetországban még mindig a portói számít a karácsonyi nemzeti italnak. Az ünnepekkor jellemző időjárás még kedvez is az erősített boroknak – bár Angliában gyakorlatilag egész évben portóiszezon van… Desszerthez és sajthoz tökéletes választás.

Tudta? A portói úgy készül, hogy alkoholt adnak hozzá, ezért erősebb, mint egy normál bor, az alkoholfoka 18-20 körül van.

Spanyolország: vörösbor

Az egész világ rajong érte, ezért egyértelmű, hogy a spanyolok is a legjobb vörösboraikkal ünnepelnek. A vörösboros borvidékeik közül Rioja és Ribera del Duero a két leghíresebb. A vi­dék szőlőiből főként mély színű és gyümölcsös vörösborokat ké­szítenek, amelyek könnyebb ételekkel is jól párosíthatók.

Tudta? A spanyolok sokáig érlelik a borokat hordóban, a legfiatalabb a joven, aztán jön a crianza, a reserva már hosszan érlelt, a gran reserva pedig sok-sok éves.

Svédország: karácsonyi sör

A karácsonyi sör intézménye is meglehetősen elterjedt. Svédországban egyenesen kötelező: nemzeti italuk az alkoholmentes julmust és az erős, édes karácsonyi sör.

Tudta? A globális felmelegedés miatt már az északi országokban is megterem a szőlő, de Svédországban nem, ott csak gyümölcsbor készül.

Kanada: pezsgő

Kanadában az éghajlatnak köszönhetően gyönyörű tradicionális pezsgőket is készítenek. Az egyik legelismertebb pezsgőház a L’Acadie skóciai borászat, kommunikációjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag saját szőlőből készíti a pezsgőit.

Tudta? A kanadaiak legfontosabb bora a jégbor, a Niagara-vízesésnél fesztivált is rendeznek a tiszteletére.

Alaszka: jégbor

Borvidékeken élőknek viccesen hangozhat, hogy az USA minden államában termelnek bort – így Alaszkában is. Az állam legismertebb borászata a Denali: a Texasból származó család a vadon termő gyümölcsökön kívül rizlingből és cabernet franc-ból készít jégbort.

Tudta? A jégbornak való szőlőt –7 C-fok alatt szüretelik, gyakran éjszaka, így a jégborszüret igazán romantikus.

Mexikó: bor a Kaliforniai-félszigetről

A Mexikóban élőknek is természetes, hogy az ünnepi asztalra bor kerül. A Guadalupe-völgyben készült borok az Egyesült Államokban sem csak az egzotikum miatt keresettek: a borvidék adottságait a szakértők Toszkánáéhoz hasonlítják.

Tudta? Bor szempontjából az Európán kívüli bortermelő országokat nevezzük újvilágnak.

Venezuela: petit verdot

A dél-amerikai bortermelő vidékek állandó presztízsharcban állnak egymással: komoly nemzeti büszkeség övezi a bortermelést minden országban. Ennek megfelelően Venezuelában is egy helyi különlegesség, a petit verdot kerül az ünnepi asztalra. Ez a klasszikus bordeaux-i szőlőfajta szakértők szerint új hazára lelt ezen a vidéken, s Venezuela klímáján a legjobb arcát tudja megmutatni.

Tudta? A petit verdot szőlőfajta régebben Bordeaux egyik fő fajtája volt, mára „kiment a divatból”.

Dél-Afrika: brandy

A helyiek a jeles ünnepeken sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak brandyt, mint bort. Annak ellenére, hogy karácsonykor tombol leginkább a nyár, strandidőben is ragaszkodnak a megszokott márkájú borpárlatokhoz, ami nem csoda, hiszen 2014-ben a Paarl borvidékről került ki a világ legjobb brandyje.
Tudta? A brandy más szóval borpárlat, a cognac szó azonban nem használható bármilyen brandyre, csak a francia Cognac vidékén készült párlatra.

Ausztrália: shiraz pezsgő

Az ausztrálok saját ikonikus szőlőfajtájukból, a shirazból készítenek pezsgőt. Mivel a karácsonyt ők is a strandokon töltik, nem is baj, ha nem a testes és magas alkoholtartalmú vörösborokkal ünnepelnek. Ezek a pezsgők az európaiak számára szokatlanok, ugyanakkor izgalmasak is: sokkal harsányabb gyümölcsösséggel és persze tannintartalommal bírnak, mint fi­ligrán fehér fajtákból készült buborékos társaik.

Tudta? A shiraz szőlőfajta más néven syrah, és semmi köze a perzsiai (ma Irán) Shiraz városához.

Magyarország: koccintsunk aszúval!

A tokaji aszú igazi kincs, tökéletesen illik az ünnepi me­nükhöz. De választhatjuk valamelyik villányi cabernet franc-t, és aki fehérborra vágyik, az is megtalálja a magának valót: az illatos Irsai Olivértől kezdve a ritka juhfarkig. A buborékimádók is örülhetnek, szinte minden borvidékről találunk már remek pezsgőt.

Tudta? A tokaji aszúhoz kézzel szedik az aszúszemeket, és ebben a helyi asszonyok a legügyesebbek.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek