Test és lélek

Bors-recept: Húsvéti menüsor újratöltve

Bors

Létrehozva: 2016.03.21.

Ha ünnepi menü, akkor a karácsonyhoz hasonlóan a húsvétról is elsősorban egy klasszikus ételsor jut eszünkbe, ez utóbbinál természetesen a főtt sonka, retek, újhagyma és tojás. Amellett, hogy ezek minden bizonnyal ott lesznek minden család asztalán, Sörfőző Zoltán séfet arra kértük, hogy alkosson egy modernizált változatot is.

Tojássalátával töltött répakifli

Hozzávalók: 30 dkg leveles tészta 8 db tojás 2 dl majonéz 1 csomó medvehagyma 1 dl tejföl só őrölt bors kurkuma salátalevél

Alufóliából hosszú, kúp alakú formákat hajtunk. A vékony leveles tésztát csíkokra vágjuk, majd betekerjük vele a formánkat. Kurkumával elkevert tojássárgájával bekenjük, 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. A többi tojást megfőzzük, lehűtjük, összedaraboljuk. Apróra vágott medvehagymával, majonézzel és tejföllel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a tésztatekercsekbe töltjük. A végébe salátalevelet helyezünk.

Borajánlat: Tokaji száraz szamorodni

Tormás kalácstésztában sült füstölt csülök

Hozzávalók: 25 dkg liszt 1 dkg élesztő 1,5 dl tej 2 db tojás 4 dkg vaj 1 db füstölt csülök 2 ek. torma 50 dkg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma1 kg burgonya, só, bors

A füstölt csülköt előzőleg megfőzzük, még melegen a csontot kivesszük belőle. Kevés olajon lepirítjuk az összevágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk az átmosott káposztát, majd a csülök főzővizével felöntve megpároljuk. Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk. A maradék liszthez hozzáadva a tojást, a sót, a tormát és a felfuttatott élesztőt dolgozzuk össze a tésztát. Ha összeállt a tésztánk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ha a tészta elválik az edény aljától, takarjuk le, és 30-40 percig pihentessük. Utána nyújtsuk ki, tegyük bele a kihűlt csülköt, borítsuk be a tésztával, majd újabb fél órán át pihentessük. Kenjük meg egész tojással, majd 170 fokon 30-40 percig süssük.

A sütés vége felé az előzőleg héjában megfőzött burgonyát megtisztítva, cikkekre vágva, kevés olajjal meglocsolva mellérakjuk, és pirosra sütjük.

Borajánlat: Somlói juhfark

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek