Aktuális

210 kemó után először mehetett suliba Ramóna

Reim Károly

Létrehozva: 2016.09.02.

Nyolcévesen lett elsős a kislány, aki izgatott volt a becsengetés előtt. Elkísértük iskolájáig.

Forrás: Kecskeméti Zoltán

Életében először ment iskolába az a nyolcéves kislány, aki nemrégiben óriási csatában győzte le a rákot. Kiss-Szabó Ramóna nagy lelkesedéssel vetette bele magát az új kalandba, iskolája pedig tárt karokkal várta.

Mint ahogy arról a Bors korábban beszámolt, Ramónánál 2014 augusztusában rosszindulatú agydaganatot diagnosztizáltak. Összesen 33 sugár- és 210 kemoterápiás kezelést kapott. Édesanyjával, Katalinnal azonban egy pillanatra sem adták fel a harcot, a kitartásnak pedig meg is lett az eredménye: Ramóna MR-lelete negatív lett.

Azóta már jól érzi magát, a haja is szépen nő, és a súlyát is kezdi visszanyerni. Szeptember elsején így elkezdhette a tanulmányait. Életében először mehetett iskolába, ahová a Bors is elkísérte. A kislány a szepetneki Királyi Pál Általános Iskola első osztályos tanulója lett. 

– Már korán reggel nagyon izgatott volt, alig várta, hogy induljunk a suliba. Együtt csomagoltuk be a táskáját, és persze a tízórai sem maradhatott ki. Reggel nyolckor kezdődött a tanítás, és mivel napközis, délután négyig van bent. Tízen vannak az osztályban, ő lesz a legidősebb. Korábban már járt hozzánk magántanár, de be kell hoznia a lemaradását, így hasznos lesz neki az első osztály – mesélte a Borsnak Katalin.

Az osztályterembe belépve Ramóna azonnal helyet is választott magának: a középső sor első padja lett az övé. A tankönyveket is megkapták, de az első napok természetesen még az ismerkedéssel telnek. – Nagyon jó a suli, jól éreztem magam. Már most sikerült barátokat szereznem, az osztályfőnök is kedves velünk. Szeretek írni és olvasni, így leginkább ezeket az órákat várom – osztotta meg az első benyomásait Ramóna, aki továbbra sem tett le arról az álmáról, hogy felnőtt korában orvos legyen.

Katalin is rendkívül boldog, hogy kislánya újra ugyanolyan hétköznapi életet élhet, mint a többi kortársa, de azért még nem árt az óvatosság.

– Az immunrendszere még nem az igazi, az epilepsziás betegsége miatt pedig mindig van nála gyógyszer, emiatt a tanárok is figyelnek rá. Hamarosan azonban beindul a tanulás, és délutáni foglalkozásokra is járunk majd, úgyhogy nem fogunk unatkozni. Mindenesetre mindketten nagyon örülünk, hogy az életünk ennyi megpróbáltatás után újra visszakerült a normális kerékvágásba – mondta mosollyal az arcán az édesanya.

Kapcsolódó jegyzetünket itt találja.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek