Aktuális

Rasszista szimbólum a Mikulás segédje

Bors

Létrehozva: 2016.10.01.

Meg kell változtatni a holland Mikulás segédjét, Fekete Pétert – idézte az egyik holland hírportál a gyermekjogokért felelős ombudsmant. Margriet Kalverboer szerint a feketére festett arcú „Zwarte Piet” figurája hozzájárulhat a megfélemlítéshez, a társadalmi kirekesztéshez és a megkülönböztetéshez. Ez ellentétes a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezménnyel.

A hollandok egy része szerint az afroparókás Fekete Péter jelenlegi formájában a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája, ezért sértőnek, a hétköznapi rasszizmus szimbólumának tartják. Az ENSZ antirasszista bizottsága 2013-ban vizsgálatot indított az ügyben. Vezetője, a jamaicai Verene Shepherd akkor a rabszolgasághoz való visszatérésnek nevezte a Fekete Péter-hagyományt. Erre tiltakozási hullám söpört végig az országon, kétmillióan kérték a tradíció megőrzését. 

A holland Mikulás (Sinterklaas) november harmadik vasárnapján, gőzhajón érkezik számos segéddel. Az ő bőrük koromfekete, ajkuk pirosra pingált, nagy aranykarika van a fülükben, göndör hajukba madártollat tűznek.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek