Aktuális

Beteggé tehet a porszívózás

Bors

Létrehozva: 2017.02.28.

Forrás: Thinkstock

Észrevétlenül károsíthatjuk a saját egészségünket a biztonságosnak vélt birodalmunkban, odahaza. Szerencsére némi odafigyeléssel védekezhetünk a veszélyforrásokkal szemben – a Reader’s Digest tippjeiből szemezgettünk.

Porszívó. A tisztítóberen­dezéseknél nemcsak a teljesítményt és a fogyasztást érdemes figyelni, de a levegőbe visszajutó por szerinti osztályozást is. A felkavart por pollenekkel, illetve egészen apró, mérgező hatású ré­szecskékkel szennyezheti a szoba levegőjét.

Ágynemű. Ekcémával és aller­giával is büntethet a poratkák ürüléke, ezért ajánlott hetente hatvan Celsius-fokon kimosni a lepedőket és a huzatokat.

Légkondicionáló. Gombák és baktériumok kerülhetnek a klímaberendezés vizébe, s onnan – működés közben – a légáramlatba, így veszélyeztetve a helyiségben tartózkodók egészségét. Nem véletlen, hogy a legtöbb gyártó rendszeres karbantartáshoz köti a garanciát, s ezen nem érdemes spórolni.

Penész. Nem csak esztétikai szempontból aggasztó a penészfolt, de légúti megbetegedéseket, szélsőséges esetben asztmát is okozhat. Penészölőkkel ajánlott kezelni.

Hűtőszekrény. Havonta egyszer érdemes alaposan átmosni, fertőtleníteni a hűtőszekrényt, mert veszélyes mikroorganizmusok telepedhetnek meg benne. A szalmonella vagy az e.coli baktérium pedig gyomorrontást vagy akár veseelégtelenséget is okozhat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek