Aktuális

Anyja mellrákja miatt feltalálta a maszektómiát diagnosztizáló melltartót

Bors

Létrehozva: 2017.05.03.

A 18 éves Julian Rios Cantu által tervezett melltartó már az egészen korai jeleit is képes felismerni a mellráknak. A fiút édesanyja kétszeres maszektómiához vezető küzdelme inspirálta. Az EVA névre keresztelt melltartót a Higia Technologies cég pénzén fejlesztette ki Julian három barátja segítségével, azzal a szándékkal, hogy segítséget nyújtson a rákra genetikailag hajlamos nőknek.

A melltartó nagyjából 200 bioszenzorral van felszerelve, amelyek lehetővé teszik azt, hogy feltérképezze a mell felszínét, annak súly és formaváltozásait, valamint pontosabb alternatívája lehet a mell otthoni ellenőrzésének az agresszívabbnak tűnő mammográfiához képest. A hőmérséklet azért függ össze a daganatos elváltozásokkal, mert ahol daganat alakul ki, ott megnő a korábbihoz képest a véráramlás, ami pedig a hőmérséklet emelkedését eredményezi azon a területen.

– Az EVA olyan bioszenzorok hálózata, amelyek áthálózzák a női mellet, így vizsgálva meg a hőmérsékletet, amelynek adatait egy számítógépnek vagy alkalmazásnak továbbítja – mondta a fiú.

Az EVA-t elég hetente 60-90 percig viselni ahhoz, hogy bármiféle változást érzékeljen. A Mexikói Egészségügyi Minisztérium jelenleg 30 percenként diagnosztizál újabb mellrákos esetet, így ez a fejlesztés igazán forradalmi jelentőségű lehet a betegség visszaszorításában.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek