Aktuális

Fiatalok vérével kezelhető az időskori elbutulás

Munkatársunktól

Létrehozva: 2017.11.03.

Máig él az a történelmi pletyka, miszerint Báthory Erzsébet fiatal lányok vérét ontotta ki, hogy abban fürödve megfiatalodjon. Bár a vérfürdő fiatalító hatásait a tudomány még nem bizonyította, arra egy nemrég végzett kutatás rámutatott: fiatalok vérét idősekbe fecskendezve több időskori neurológiai betegség – így a demencia vagy Alzheimer-kór – kezelhető.

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói fiatal egerekhez varrtak idősebb példányokat, így az állatok közös vérkeringést hoztak létre. Az idősebb egerek állapotában szemmel látható javulás állt be, könnyebben tájékozódtak a labirintusban, miután agyukban fiatalabb sejtek termelődtek.

Az eredményt látva a kutatók – akik között ott van a magyar származású Nikolich Károly is – embereken kezdtek kísérletezni. Kilenc, demenciában szenvedő idős emberbe fecskendeztek fiataloktól levett vért, akiknek állapotában javulás állt be.

Gördülékenyebben végezték el a napi feladataikat, készítettek reggelit és öltöztek fel, de könnyebben ismertek fel embereket és értettek meg vicceket. A kutatók hangsúlyozták, hogy a kilenc fős minta nem elég, hogy teljes bizonyossággal megállapítsák a fiatal vér jótékony hatásait. Mivel a vér tízezer alkotóelemből áll, a kutatók jelenleg azt vizsgálják, mely komponensek idézik elő az időseknél a javulást. Ha megtalálják ezeket az alkotóelemeket, később akár gyógyszer formájában fiatalíthatják az idősek elméjét.     

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek