Aktuális

Időzített bombán ültek a soroksári társasház lakói – hét család maradt lakhatás nélkül

Bors

Létrehozva: 2017.11.05.

Hét év telt el azóta, hogy a soroksári, Ékes utcai társasház alatt minden előjel nélkül robbanás történt, melynek következtében hét család vesztette el lakhatását. Az ingatlanon még a rendszerváltás előtt – tehát jóval a társasház megépülése előtt – kisipari tevékenység folyt, a ház pincéjében veszélyes vegyi anyagokat tároltak, amik a talajba szivárogtak. Hogy pontosan mit takar a kisipari tevékenység, nem tudni, ugyanis államtitoknak minősül, amit nem hoztak nyilvánosságra azóta sem.

A pincét vele együtt a veszélyes anyagokkal később lefedték. Ezután az ingatlan többször gazdát cserélt, hol magánkézben, hol önkormányzati tulajdonban volt, végül egy vállalkozó egy hatlakásos társasházat húzott fel rá a kétezres évek elején. Az ott lakók nem is sejtették, hogy otthonuk alatt mérgező anyagok vannak. A veszélyről csak azután szereztek tudomást, amikor 2010 nyarán az erős esőzések miatt a talajban lévő anyagok összekeveredtek egymással, és berobbantak. A társasház ennek következtében lakhatatlanná vált.

2016-12-13 Mérgezett örökségünk: Lakóépületek alatti szennyezés Soroksáron

Összeszedtük Magyarország legszennyezettebb területeit. További részletekért lásd: greenpeace.hu/mergezett-oroksegunk/soroksar

Évek óta megy a jogi huzavona, hogy megállapítsák, kit terhel a felelősség. A lakók pedig érthető módon kártérítést követelnek a robbanás miatt (ezt, pontosabban ennek egy részét a kormány magára vállalta 2017-ben). Az ügyben legközelebb a Fővárosi Törvényszék tart tárgyalást pénteken.

A ház történetéről és a mérgezés súlyosságáról (csak egy példát említve: van olyan vegyi anyag, amiből a megengedett határérték 300-400-szorosát mérték) a Greenpeace oldalán olvashat bővebben.

Címlapi kép: Flickr.com/Greenpeace Magyarország

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek