Aktuális

Tegnap még hős volt, ma már utálja a világ az anyja miatt

Bors

Létrehozva: 2017.12.13.

Keaton Jones nevét két nap alatt szó szerint megismerte a világ, miután anyja kitette Facebookra azt a felvételt, melyen a fiú elmeséli, milyen bántalmazásokban van része az iskolában amiatt, hogy az orra mérete és formája eltér az átlagostól. A Knoxville-i fiút egy csapásra sok A-listás híresség és sportoló biztosította együttérzéséről, és több felajánlást is érkezett a család számára több filmpremierre - írja a Daily Mail. Egy férfi, Joseph Lam pedig létrehozott egy adományoldalt a fiúnak, hogy a jövőjét egy kicsit segítse, vagyis hogy mindenképpen tudjon egyetemre menni. 

Lam akkor írta, hogy nem ismeri a nőt, de egész egyszerűen segíteni akart a családnak, és hozzátette, tudja, ezt a helyzetet a pénz nem oldja meg, viszont más ötlete nem volt. 20 ezer dollár volt a cél, de 57 ezer dollárt ajánlottak fel addig. Az anya másnap kiírta a Facebookra, hogy annyira meghatott a világ reakciója, hogy nem talál szavakat. Ugyanakkor kiemelte: neki anyaként meg kell találni a módot arra, hogy fiának megtanítsa, mi a valódi elfogadás, és mi a mostani figyelem között a különbség. Az utóbbira nem kellett sokat várni, a világ ugyanis egy pillanat alatt a család ellen fordult egy kép miatt.

Kimbery Jonesékról ugyanis találtak két olyan fotót, ahol az egész család egy konföderációs zászlóval pózol. “Tegnap a fiam egy hős volt, tegnap a világ szeretett minket. Ma ellenünk fordultak, utálnak minket” - mondta az anya, akinek közben folyt a könnye. A nő elmondta, hogy sem ő, sem a családja nem rasszista, a képeket ironikusnak és viccesnek szánták. Ha képesek lennének rá, akkor meg nem történtté tennék a dolgot, mert már tudja, akik akarják, félreértik.

Keaton iskolája ugyanakkor megerősítette, hogy fiú legalább egyszer iskolai zaklatás áldozata volt. Erre azért volt szükség, mert azzal is megvádolták a családot, hogy az egész történet kitalált.

A családnak gyűjtő Lam számláját pedig felfüggesztették a Go Fund Me, mondván a pénzt kérő nem ismeri a családot. Miközben Lam sosem állította, hogy a család barátja lenne. Keaton testvére ugyanakkor arról számolt be, hogy az Instagramon keresztül nyilatkozó KimberlyJones_38 nem az édesanyja, ugyanis neki privát fiókja van, és nem is kérdezte ott senki a történtekről. Továbbá hangsúlyozta, ők senkitől nem kértek pénzt, és nem is tervezték, hogy kérnek. Kiemelte, akik ismerik őket, tudják, hogy nem rasszisták.

Az anya azt is elmondta a riportereknek, szerinte a fia videójának továbbra is van létjogosultsága, és jó, hogy ennyien megosztották, mert egy olyan problémára hívja fel a figyelmet, amellyel igenis foglalkozni kell. Az utóbbi két hétben két gyermek is felakasztotta magát, mert az iskolában zaklatták. Egyikük 10 éves volt, másikuk 13. 

Mi a baj a konföderációs zászlóval?

2015-ben újabb lendületet kapott a egykori konföderációs zászló jelentésárnyalatairól szóló vita. Ekkor ugyanis egy fehér rasszista fiatal férfi agyonlőtt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban. Dylann Roof gyakran pózolt a zászlóval. Egy héttel később több száz fekete és fehér tüntető vonult fel a zászló ellen tiltakozva. Nikki Haley kormányzó ezután azt javasolta, vegyék le a konföderációs zászlót Columbiában az állami törvényhozás épülete elől, mert olyan szimbólum, amely megosztja az embereket. Erre többen felemelték a hangjukat, hogy azt a zászlót konkrétan 1962-ben a deszegregáció ellen emelték az állami törvényhozás épülete elé, vagyis az eltávolítása nem indokolt, miközben a feketék szerint ez az elnyomás jelképe.

A konföderációs zászlót 1861 és 1865 között a polgárháborúban használták a rabszolgatartó déli államok. Egyesek szerint tagadhatatlan: a fehér felsőbbrendűség szimbóluma. Mint azt korábban az Index megírta, a SurveyMonkey által 2015-ben készített felmérés is bizonyítja, a zászló megosztja az amerikaiakat: 49 százalék a rasszizmus jelképének tartja, míg másik 49 százalék csak a déli büszkeséget látja benne. A Sons of Confederate Veterans nevű szervezet szerint a polgárháborúban elesett déli katonák emlékének megőrzése az egyik fő célja a zászló használatának délen. 

Bővebben itt olvashat a zászlóról.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek