Aktuális

Akár büntetés is lehet az adókedvezményből

Bors

Létrehozva: 2018.01.20.

Az év első hónapjában bőven akad tennivalója a munkaadónak és a munkavállalónak egyaránt. Néhány fontos dolgot azonban érdemes tudni a különböző nyilatkozatokról és azok beadásáról.

Forrás: MTI

A munkaadó nem segíthet

Eddig a munkahelyünkön is kérhettük a személyijövedelem­adó-bevallás elkészítését, 2018-tól azonban ez megszűnik. Ez azt jelenti, hogy már az idén esedékes beadványt (amely 2017-re vonatkozik) sem készítheti el a munkaadó. Ehelyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítségét is kérhetjük ennek az elvégzésére.

Március közepéig jelezni kell

Ahhoz, hogy a NAV elkészítse a személyijövedelemadó-bevallást ezt jeleznünk kell. Az egyik megoldás az ügyfélkapun ke­resztül lehetséges. Ha nincs ügyfélkapuja, március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon, továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon. Emellett lehetőség van SMS-ben is kérni az űrlap elkészítését, amelyhez az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJA szóköz adó­azonosító jel szóköz ééééhhnn.

Ezeket a határidőket kell észben tartani

Önadózók számára a munkáltatói igazolások kiadásának határideje törvény szerint 2018. január 31.

Az adókedvezményre jogosító igazolásokat jogszabály alapján 2018. február 15-ig kell kiadnia az egészségpénztáraknak, nyugdíjpénztáraknak, pénzintézeteknek (Forrás: piacesprofit.hu)

Büntetés járhat, ha nem figyel

Jó tudni, hogy a családi adókedvezmény kérelmére év közben is szükség lehet, ha változik a bér vagy új gyermek születik. Ilyenkor a munkáltatónál érdemes érdeklődni a teendők után. Fontos azonban az is, hogyha a gyermek például leérettségizik tavasszal és egyetemre megy, vagy dolgozni fog, akkor onnantól már nem jár utána a kedvezmény, így ezt jelezni kell a munkáltató felé. Ha évközben kimarad az iskolából a gyermek, akkor sem jár már az adókedvezmény. Ha valaki nem mondja le időben a családi adótámogatást, akkor 12 százalékos büntetést kell fizetni az állam részére.

Lejárt a határidő

Habár január 15-én járt le a családi, valamint az első házasoknak járó kedvezmény nyilatkozatának határideje, azonban annak sem kell ag­gódni, aki erről lemaradt, ugyanis a kedvezmény nem vész el. Ez azt jelenti, hogy a 2018-ban késve leadott nyilatkozat miatt csupán a következő, vagyis 2019-es szja-bevalláskor érvényesíthető, így ha el is felejtettük, akkor is érdemes foglalkozni vele és leadni a munkáltatónál. Aki azonban időben leadta, annak már januártól él az adókedvezmény.

Apának is jár a gyerek utáni szabi

A gyermekek után járó szabadnapok igénylését is még most kell leadni a szülőknek. Arra azonban nem árt figyelni, hogy ezt már mind a két szülő igényelheti, így érdemes mindkét félnek jelezni ezt a munkahelyén. Erről már az év elején nyilatkozni kell, emellett az új gyermek születéskor az apáknak járó öt napot is csak abban az esetben tudja kiadni a munkáltató, ha ezt már előre igényli a dolgozó.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek