Aktuális

A gyászoló édesanya: Fogamzásgátlótól halt meg a lányom

G. J., Ny. A.

Létrehozva: 2018.03.23.

Forrás: Facebook

Tüdőembóliát kapott a 18 éves kecskédi lány, miután hat pirula fogamzásgátlót vett be. A vényre adható szer felírása előtt erősen ajánlott a trombózisszűrés, ha ez elmarad, az orvos felelőssé tehető.

Egy szem gyerme­két vesztette el az a kecskédi asszony, aki azt állítja, 18 éves lánya fogamzásgátlótól hunyt el. Facebook-bejegyzésében azt írja, Kata – akinek valódi nevét személyiségi okokból megváltoztattuk – hat pirulát vett be, amitől tüdőembóliát kapott, és hiába küzdöttek az életéért, elhunyt.

Osztálytársai és barátai mécsesekkel fejezték ki fájdalmukat a lány otthonánál. A Kemma híradása nyomán a Bors személyesen kereste fel az édesanyát, de hiába csöngettünk a ház kapuján, senki nem nyi­tott ajtót.

– Nagyon megviselte a családot az eset, egyelőre nem szeretnénk nyilatkozni – zárta rövidre látogatásunkat Kata nagybátyja. A gyászoló  édesanya azt nehezményezi, hogy lánya az orvos által felírt készítmény helyett egy másikat kapott a tatai Angyal patikában készlethiány miatt. A gyógyszertár szerint ők a szakma szabályai szerint jártak el.

– A lány halála után visszakerestük a receptet, amelyen nem jelölték meg, hogy a készítményt nem lehet helyettesíteni. A két készítmény ugyanolyan hatóanyagú, és erről a hölgyet is tájékoztattuk – nyilatkozta lapunknak dr. Maklári-Kis Gergely, az Angyal patika gyógyszerész-tulajdonosa.

A fogamzásgátló készítménynek – melyek minden hormontartalmú gyógyszerhez hasonlóan vénykötelesek Magyarországon – mellékhatása a trombózisveszély, ami tüdőembóliát okozhat. Ezért a fogamzásgátló felírása előtt kötelező szűrést végezni, hogy kiderítsék, volt-e a családban korábban trombózis.

– Ezt a vizsgálatot szülész-nőgyógyász szakorvos és családorvos is kezdeményezheti. Ha a családban volt korábban trombózis, akkor ajánlatos elvégezni a páciensnél az úgynevezett trombóziskészség-vizsgálatot. Ha itt felmerül trombózishajlam, nem írható fel neki fogamzásgátló. Ha a vizsgálatok elmaradnak, és a szervezetben trombózis alakul ki, a felíró orvost felelősségre vonhatják – szögezte le lapunknak dr. Hetényi Gábor, Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Végzetes vérrög

A tüdőembólia súlyos tünetegyüttes, mely során a tüdőben lévő eret elzárja a vérrög. Általában hirtelen jelennek meg a tünetek (légszomj, szapora légzés, mellkasi fájdalom stb.), és azonnali orvosi be­avatkozás szükséges. Ha ez utóbbi elmarad, a tüdőembólia végzetes.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek