Aktuális

Vákuumcsomagolással verik át a vásárlókat!

V. G.

Létrehozva: 2018.03.28.

<p>A húsvéti sonka vásárlása, kiválasztása bizalmi kérdés. Nem mindegy, milyen forrásból származik. Kérje ki hentese tanácsát!</p>

Forrás: Zsolnai Péter

Hiába olcsóbb a boltokban kapható hús, jobban járunk, ha inkább a minőségi árut vesszük meg. Egyenesen a hentesektől tudtuk meg, hogy milyen húsokat érdemes keresni az ünnepi asztalra.

Már a vásárlásnál eldől, hogy a húsvétra beszerzett sonkánk milyen ízű lesz. A bevásárlóközpontok sajnos zsúfolásig vannak a rossz, silány minőségű, vizes, felpuffadt sonkákkal.

Sok vásárló észre sem veszi, hogy átverik, mert amit megvesznek ol­csón, tulajdonképpen ma­nipulált élelmiszer. Adalékanyagokkal fecskendezik, állományjavítókkal turbózzák, és eladják sonkaként a sonkaszerű valamit.

Hentesünk most lerántja a leplet

Mindenki azt tanácsolja, a hentesnél kell vásárolni, mivel fontos, hogy a sonka megbízható forrásból érkezzen.

– A bevásárlóközpontokban rengeteg rossz minőségű termékkel bombázzák a vevőket. A probléma ott kezdődik, hogy ezek a húskészítmények olcsók ugyan, de nem minőségi termékek. Úgy nyernek harminc-ötven százalékot az eredeti árból, hogy a gyártástechnológiát felgyorsítják, vízzel pumpálják a húsokat. A vákuumcsomagolás is azért van, hogy a sonka ne veszítsen a súlyából – árulta el a titkot Eszes Gábor, a Petró húsbolt munkatársa.

Széles a sonkaválaszték

Szinte minden háztartásban másfajta hús kerül az asztalra, mindenki a saját szájíze szerint válogat.

– Füstölt csülök, füstölt tarja, darabolt vagy füstölt comb és lapocka fogy a legjobban húsvétkor. A füstölt lapocka olyan, mint a parasztsonka, csontos, és kisebb a mérete. A parasztlapocka és a parasztsonka, azaz a comb is csontos – mondta el lapunknak Petró Gábor hentes.

A kínálatból a legolcsóbb a füstölt csülök, aminek kilója 1600 forint, utána következik a kötözött sonka, ami vagy combból vagy lapockából van, ennek ára 2000 forint.

A füstölt tarja kilója 2600 forint, de ez is nagyon keresett, ugyanúgy, mint a szívsonka, aminek kilója 2800 forint. A csontos parasztsonkát 2800 forintért kínáljuk, a parasztlapocka kicsit olcsóbb, ennek 2500 forint kilója – tette hozzá a hentes.

A szár­nyas­kedvelők sincsenek bajban az ünnepekkor. – Akik csak szárnyasból készült terméket vesznek, azok általában ilyenkor füstölt pulykacombot vagy füstölt libát kérnek tőlünk.

A magyar szürke szarvasmarha nagy valószínűséggel a honfoglaló magyarsággal együtt érkezett a Kárpát-medencébe.

A szürke marha sonka igazi kuriózum – mondta el a Borsnak a Hungaricumok, magyar húskülönlegességek munkatársa. – Most érkezett hozzánk is, so­kan fogyasztják, akik felekezeti okokból vagy az ízvilág miatt nem választanak disznóhúsból készült terméket. A mangalicasonkánk is gyönyörű, nem is gondolnák, milyen nagy igény van rá.

Az eladók is azt tapasztalják, hogy a minőség már fontosabb az árnál. – Nálunk a házi füstölt, kötözött fogy a legjobban, ennek 2980 forint a kilónkénti ára. Egyre nagyobb a kereslet a minőség iránt – mesélte Blénessyné Bégány Ma­tild, a Kézműves Húsok szakértője.

Használja fel a maradékot!

A húsvét a második legnagyobb ünnepünk, így sokszor előfordul, hogy túlértékeljük a helyzetet, több sonkát veszünk, nehogy szégyenben maradjunk a vendégek előtt. Semmi sincs veszve, a főtt sonka hetekig eláll a hűtőszekrényben, majd apró taktikákkal felhasználhatjuk azt tésztákhoz, főzelékek mellé, lepiríthatjuk olajon alapíznek, vagy készíthetünk belőle leveles tésztába tölteléket. Rakott ételekbe is kiváló alapanyag, de leveshez is használhatjuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek