Aktuális

Mobillal csalhatjuk közel magunkhoz a madarakat

Hu-Zo

Létrehozva: 2018.04.08.

Elképesztően sokan rajonganak a mada­rakért Európában, Dániában pél­dául külön ökoturisztikai ág létesült a szárnyasok megfi­gye­lésére. Ott hárommillió em­ber madarászik. A drága teleobjektívek háromnegyedét sem a fotósok, hanem a természetbarátok vásárolják, hogy minél élethűbb képeket készíthessenek róluk. Aztán izgalmas játék indul, amikor elküldik ismerőseiknek, hogy azonosítsák az állat faját.

– A hobbi már Magyarországon is terjed – mondja a Borsnak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője. Hazánkban elsőként készítettek mobiltelefonra telepíthető madárfaj-meghatározót, ami azonnal segít az azonosításban. Ahogy észleljük a madarat, a kis telefonlexikonban meg tudjuk nézni, pontosan milyen fajról van szó. Megadhatjuk, mihez hasonlít, milyen fő színei vannak és milyen élőhelyen látjuk. Ebből nagy eséllyel pontos találatot kapunk. A hazai 417 faj közül 367 madarat ismer fel a kis program. A képeket egy festőművész készítette el, a legapróbb részletek is pontosan kivehetők, és a rövid jellemzésből sok mindent megtudhatunk róluk.

– A program a felismert madár hangját is lejátssza a mobilon. Számíthatunk rá, hogy mostanában, a párzási időszakban, egészen közel csalja hozzánk a hímeket. Arra is volt példa, hogy a madár rászállt a telefonra. Azt is megtehetjük, hogy kimegyünk a természetbe, lejátsszuk egy keresett madár hangját, és ha egy példány a közelben van, lehet, hogy rövid időn belül a térdünkre száll – részletezi a szakember.

Erre otthon, az ablakból is tehetünk kísérletet. A hang azért is hasznos, mert ha a programmal megtaláltuk a fajt, de a hangot lejátszva nem reagál rá, akkor valószínűleg nem helyes a meghatározásunk.    

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek