Aktuális

Brüsszel kevesebb pénzt akar adni

Bors

Létrehozva: 2018.05.03.

Elképesztô tervvel állt elő Brüsszel. Kevesebb pénzt szánnának a mezőgazdaságra, a fejlesztési politikákra és a közvetlen kifizetésekre a 2021–27-es költségvetési ciklusban.

Az Európai Bizottság (EB) gyakorlatias és eredményközpontú, több forrást biztosító, hosszú távú költségvetést javasol a 2021–2027-es időszakra, amelyben a ki­adások csökkentésével és új források biztosításával adnak válaszokat az Európai Unió előtt álló kihívásokra – közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke a köztévé híradójának beszámolója szerint.

Brüsszelbe érkezett Orbán Viktor is. A kormányfő az Európai Néppárt két vezetőjével, Joseph Daul elnökkel és Manfred Weber frakcióvezetővel. találkozott A PestiSrácok.hu úgy tudja, hogy a választási győzelem utáni, tervezett találkozóról van szó, ahol a magyar kormány jövőbeni tervei­ről, többek közt természetesen az uniós politikánkról is szó esik.

De miről is szólnak az EB javaslatai? Bennük „jelentős újítás­ként” megjelenik az uniós fi­nanszírozás és a jogállamiság közötti, megerősített kapcsolat, jóllehet korábban egyes szakértők arra figyelmeztettek, ez a megközelítés nem célravezető, miután a kohéziós támogatás egy pénzügyi eszköz, és nem alkalmas a jogállamisági és demokráciadeficitek kezelésére.

Mindez mit jelent a gyakorlatban? Brüsszel a jogállamiság elvére hivatkozva pénzeket függesztene fel az általuk kiszemelt országokban.

– A jogállamisági vizsgálat keretében bizonyos országoktól elvonhatnak uniós forrásokat, ezt nem lehet megvalósítani. Nincs az a jogállam, nincs az a jogrendszer, amiben ezt végre tudnák hajtani – mondta Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa a híradó.hu kérdésére. Deák szerint a gazdasági nyomásgyakorlás a költségvetési terror meglebegtetése a következő uniós támogatási időszakra lehetséges. Deák hangsúlyozta: ennek hátterében a migráció áll. Brüsszel így próbálja megbélyegezni a bevándorlásellenes országokat, főként Magyarországot és Lengyelországot.

A köztévé úgy tudja, a nagy közép-európai felháborodás és a belengetett költségvetési vétó hatására az utolsó pillanatban átdolgozta a pénzosztási tervet az Európai Bizottság, így régiónk a következő uniós költségvetési ciklusban is megfelelő mennyiségű forráshoz jut.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek