Aktuális

Tejföltől lesz lágy a nokedli

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.05.05.

A szaftos pörköltek mellől nem hiányozhat a nokedli, a tojásos ver­zió­ja pedig fejes salátával önálló fôételként is megállja a helyét. Nokedli vagy galuska, mindegy, hogyan hívjuk, a jellegzetes magyar tésztaételt minden családban szeretik.

A Nokedli be-és kifőzde munkatársa, Egyházi Zsolt specialitása a szalonnás tojásos galuska. – Ha hígabbra hagyjuk a nyers tésztát, akkor könnyebben tudjuk majd szaggatni – kezdte a szakács. – A végén hideg folyóvízzel hűtöm le, aztán pici olajat rakok rá, hogy ne ragadjon össze. A tojásos nokedlihoz mindig te­szek szalonnát, amit üvegesre pirítok, aztán me­het rá a tészta. Párszor megforgatom, majd ráöntöm a tojást. Ecetes fejes salátával a legjobb – mondta Egyházi Zsolt.

Zsíron pirítom

Liszt, tojás, só és víz – ez az alapja a nokedlinek, viszont van, aki másképp készíti.

– Én nem vízzel, hanem tejföllel keverem ki, ettől lazább és könnyedebb lesz a tész-ta – mondta el titkát Buday Péter szakács. – Nem dolgozom ki a tésztát, csak összekeverem, mert minél jobban meggyúrjuk, annál nehezebb szaggatni. Kanállal darabolom a vízbe, így nagyobbak lesznek a szemek. Ha megfőtt, akkor meg lehet pirítani kis zsíron, viszont pörkölthöz, vagy paprikás csirkéhez ez nem szükséges.

Bolondítsa meg!

Nem csak tojással ízesíthetjük a nokedlit. Medvehagymával, spenóttal, vagy akár fokhagymával is feldobhatjuk. A növényeket főzzük vízben, majd pürésítsük le, a fokhagymát pedig őröljük apróra és mehet a nyers tésztába, ezután pedig már a szokásos módon készítsük el a nokedlit.

Világhíres a magyar galuska

Terjedelmes cikkben dicsérte a budapesti Babel éttermet a Decanter nevű brit gasztronómiai magazin, amely 2017 legjobb nemzetközi éttermének választotta a vendéglőt. A cikk írójának úgy fest, ízlett az ott tálalt szarvasgombahabos tojásos galuska.

Egyszerűen nagyszerű

A tökéletes nokedli elkészítésében semmi ördöngösség nincs – ezt állítja Fördős Zé is, aki a megújult Streetkitchen oldalán számos nagyszerû és finom étel receptjét kínálja.

Zé receptje

Hozzávalók: 2 tojáshoz 300 milliliter víz, 1 púpozott teáskanál só, fél kiló liszt, 1 evőkanál olaj.

Elkészítés: a tojásokat keverjük ki vízzel és sóval, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Keverjük simára, és hagyományos módon szaggassuk a sós vízbe. A kész nokedlit forgassuk meg az olajban és tálalhatjuk is.

Nyerő burgonyapehely

Nem csak a hagyományos no­kedli kerülhet az asztalra, de ha az erős ízesítéseket nem kedveljük, még van mit a nokedlibe aprítani.

– Én például burgonyapelyhet szórok a nyers tésztába, de egyébként a pizza tésztáját is feldobja – mondta lapunknak Sági Szilárd, a TV2 Hal a tortán című műsorának gasztrokibice.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek