Aktuális

A Bors utánajárt – Mikor lesz körforgalom a halálkereszteződésben?

B. B. A.

Létrehozva: 2018.06.26.

Biztonságos lesz-e végre az 51-es főút és a Bugyi út kereszteződése Taksonyban? Facebook-csoportot hoztak létre az arra járók emiatt.

Forrás: Bors

Nap mint nap szentségelnek azok, akiknek az 51-es út és az 5202-es út kereszteződése útba esik. Márpedig rengetegen vannak, akik ezen keresztül járnak be Budapestre dolgozni.

A nagy forgalom miatt állandóak a több kilométeres dugók, ezáltal a munkahelyi késések és a töméntelen sóderszállító kamion miatt (errefelé sok a kavicsbánya) veszélyes is erre közlekedni.

Lorenzo is itt halt meg

Néhány évvel ezelőtt a közeli dunavarsányi kereszteződést átalakították körforgalommá. Akkor mindenki abban reménykedett, hogy a következő majd ez lesz, de hiába. Pedig sok család számára gyászhely a kereszteződés az ott történt balesetek miatt. 2012-ben itt halt meg a ValóVilág első szériájának játékosa, Gerzsényi László, ismertebb nevén VV Lorenzo is. A balesetet okozó kocsi sofőrje könnyebb sérülésekkel megúszta, Lorenzo – aki motorral volt – nem volt ilyen szerencsés.

Togyeláné Nagy Beatrix tanítónő naponta közlekedik erre, Dunavarsányból jár Bu­gyiba dolgozni. Lo­renzo az egyik tanítványának a szomszédja volt. Azt mondja, rettenetesen fél itt autózni:

– Ha úgy végzek az iskolában, hogy délután 3-4 óra felé kellene erre jönnöm, akkor in­kább sokszor a kerülőutat választom. Hátsó utakon megyek, de ez sem jobb, mivel a sódert szállító kamionok úgy kitapos­sák az utat, hogy lehetetlen kikerül­ni a gödröket, teljesen tönkreteszik az autót – fakadt ki a Borsnak Bea. 

Katasztrófa, veszély

A Facebookon létrejött csoportnak nem az a célja, hogy felelőst keressen, egyszerűen csak az, hogy felhívják a figyelmét az illetékesnek: csináljon már valamit! A közösségi oldalra feltöltött fotók valóban arról árulkodnak, hogy épp itt lenne az ideje cselekedni.

Renáta például úgy fogalmaz: katasztrófa, minden reggel elkésnek a munkahelyükről, az arra közlekedő buszok pedig 10-20 perces késéssel érnek a végállomásra. Gábor szerint életveszélyes arra autózni. Szerinte a nagy forgalom mellett lehetetlen Taksony és Bugyi felől kikanyarodni az 51-es főútra. Az érintettek végső elkeseredésükben már aláírásokat is elkezdtek gyűjteni, de ez sem lendítette előrébb az ügyet. 

Engedélyre várnak

A Bors megkereste a taksonyi önkormányzat műszaki osztályát, mert az az illetékes. Megtudtuk: jóváhagyás alatt áll a körforgalom tervdokumentációja, vagyis építési engedélyre várnak, így egyelőre még a kivitelező sincs meg.

Amint meglesz az építési engedély, azonnal megpályáztatják az anyagot. Ez egy közbeszerzés keretében fog megtörténni, tekintettel arra, hogy óriási költséggel jár majd a beruházás.

A községházán hozzátették: nem látták, hogy Facebook-csoport alakult a körforgalom mi­előbbi megvalósulásáért, de az önkormányzat is nagyon várja, hogy elkészüljön. Mint fogalmaztak: a műszaki osztályt is rosszul érinti, ha a kereszteződésben történt balesetekről hallanak.

Betegszállító karambolozott

Május 10-én este egy betegszállító és egy személy­autó ütközött össze az 51-es úton Dunaharaszti és Taksony kö­zött. A fur­gonban három beteg ült, mindannyian könnyebben sérültek meg, nem úgy, mint a sofőr, akit csak feszítővassal tudtak kiszedni, életveszélyes sérülésekkel került kórházba. Az autó sofőrje szintén súlyos sérüléseket szenvedett. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek