Aktuális

Hiába a kiírás, felel a gyerekért a játszóház üzemeltetője

Zsigmond Viktória

Létrehozva: 2018.08.03.

Remek móka a gyerekeknek a játszótér és a játszóház, főleg nyáron. De mi van akkor, ha onnan az orvoshoz vezet az első utunk?

Forrás: Thinkstock

„Mindenki csak saját felelősségére használja” – általában ez a kiírás fogadja a látogatót rögtön a bejáratnál, ami megtorpantja a szülőt.

De vajon tényleg ennyire egyszerűen letolhatják magukról a felelősséget az üzemeltetők?

Véd a törvény

Abban a pillanatban, ahogy ki­fizetjük a játszóházba, kalandparkba a be­lépők árát, egyfajta szerződést kötünk az üzemeltetővel, ami egészen addig tart, amíg elhagyjuk a területét. Ha a gyermeket valamilyen baleset éri a játék során, akkor hiába a kiírás, túlnyomó többségében a cégé a felelősség.

– Amennyiben gyermekünk a játék során sérülést szenved, akkor nem történik más, minthogy a játék üzemeltetője hibásan teljesíti a szerződést, hiszen a játéknak rendeltetésszerű hasz­nálat esetén nem lenne szabad sérülést okoznia. Például, ha a belépős játszótéren az üzemeltető nem szól azért, mert több gyerek ugrál a tram­bulinon egyszerre, és mondjuk az egyikük ráesik a másikra és eltörik a lába, akkor az üzemeltetőé a felelősség. Vagy egy másik példa: a kislány ugrál a berendezésen, a trambulin szélére esik, aminek szivacsa úgy megkeményedett már, hogy eltöri valamijét  – fejtette ki a Borsnak dr. Báji-Pa­tay Gergely ügyvéd, majd hoz­zátette, amennyiben a sérülés anya­gi kárral is jár, azt is az üzemeltetőnek kell megtérítenie akkor is, ha jól láthatóan kihelyezte a fele­lősségkizáró táblát. Ilyen esetekben a polgári törvénykönyv szerint jogszabályt szeg a vál­lalkozó.

A szülő is hibázhat

A köztéri ingyenes játszótereken is hasonló a helyzet, hiszen ott is az üzemeltetésnek, általában az önkormányzatoknak kell folyamatosan ellenőrizni a játékok biztonságát. Kötelesek a nem megfelelő eszközöket le­szerelni, és folyamatosan karbantartani azokat. Ha nem tesznek ennek eleget, súlyos gondatlanságot követnek el, amiért büntetés is kiszabható.

– Így tehát ha a gyermekünket a játszótéren éri baleset, például azért, mert leszakad a hinta vagy eltörik a mászóka, akkor az üzemeltetőt kell kérdőre vonni, rosszabb esetben bíróságra kell vinni az ügyet – magyarázta az ügyvéd.

Más a helyzet akkor, ha a nem a játékok miatt történik a szerencsétlenség, hanem a gyermek vagy a kísérő gondatlansá­gából. Például amikor a gyerek nem rendeltetésszerűen használja az eszközöket. Ez esetben a felelősség nem hárítható.

Bizonyítsuk igazunkat!

Persze a hozzátartozónak nem az lesz az első gondolata, hogy képeket készítsen, amikor a gyermeke bajban van. Pedig nem elhanyagolható. A fénykép vagy videó készítésével tudjuk igazolni, hogy a baleset az eszköz miatt történt. Megkérhetünk más ott tartózkodót is, hogy készítsen fotókat. Legjobban akkor járunk, ha be van kamerázva az adott játszótér, így a felvételeket el tudjuk kérni, így gyorsan kiderül, hogy ki vonható felelősségre az ügyben.

Baleset nélkül is jelenteni kell

A törvény előírása szerint, ha egy játék balesetveszélyes állapotba kerül, akkor a javításig meg kell akadályozni a használatát. Tehát nem kell feltétlenül használnunk a játszóteret, elég, ha csak látjuk, hogy nem megfelelő a  minősége, például el van repedve a mászóka. Nyugodtan készítsünk róla képeket, és juttassuk el az üzemeltetőnek, hogy még azelőtt elhárítsák a problémát, mielőtt megtörténne a baj. Köztéri játszótér esetén az önkormányzatnál kell panaszt tennünk, a magánkézben lévőnél pedig a bejáratnál feltüntetett üzemeltetőnél.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek