Aktuális

Kecskétől a papagájig bárkit befogad Jenő

H. R.

Létrehozva: 2018.08.04.

<p>Különleges szimbiózisban él Tuba Jenő és felesége az állatokkal. Jeleznek, ha vendég érkezik, őrzik a portát. Ezen a tanyán egy állatot se vágnak le.</p>

Már nemcsak ők keresik az állatokat, hanem azok is őket. Gyakran csapódnak melléjük kóbor kutyák, akiken persze megesik a szívük, de áramütést szenvedett postagalambot is ápoltak már, a hideg hónapokban balkáni gerléket teleltetnek – így él takaros soproni házukban Tuba Jenő és felesége, Zsuzsanna, akik számára minden állat valódi családtag.

– Először szeretni kell az álla­tot, utána érteni és gondozni, és csak ezt követően lehet gondolkodni a gazdasági hasznosításukról. Nekünk ez az elvünk – fejti ki a Borsnak Tuba Jenő nyugalmazott mentőtiszt.

A gondoskodás és a szeretet különleges kapcsolatot alakított ki köztük. A papagájok jeleznek, ha nem hallják a telefont. Kutyáik pedig igazi családtagnak számítanak náluk.

Jenő és Zsuzsanna a nyug­díjaséveik előtt sokat utaztak szerte a világban, ma már – ehelyett – a világ minden tájáról vannak állataik. Lakásukat ausztrál papagájok birtokolják, míg az alpesi hegyi kecskéik és a svájci szánentáli kecskék gondoskodnak a fű ápoltságáról. Házukat ősmagyar erdélyi kopó, német törpetacskó és német juhász kutya védi. A kártevők miatt sem kell aggódniuk, azokat összekapkodják a kacsáik, az olasz Leghorn-tyúkok és a holland törpetyúkok. – Sorolhatnám még, de akkor más nem kerül bele az újságba – nevet Jenő.

A nyugdíjas pár korábban lakótelepen élt, de régóta kötődnek az élőlényekhez, ezért nagy álmuk teljesült, amikor végre meg tudták venni új otthonukat. – Valójában azért kezdtünk állattartásba, mert Zsuzsa nem ihat tehéntejet. Először kecskéket vettünk, hogy ő is élvezhesse a friss tejet és túrót – fejti ki Jenő. Növénytermesztéssel is foglalkoznak, és természetesen semmilyen vegyszeres kezelést nem alkalmaznak. A csigákat és krumplibogarakat nem irtják, azokat úgyis összeszedegetik a kacsák és a tyúkok. Még a méhekre is gondjuk van: harminc méhcsaládról tudnak, amik az akácosokban gazdag környe­zet miatt nem éheznek. Adta  is magát a lehetőség, hogy tavasszal virágmézet, utána akácot pörgessenek. Jenőék méze egyedül az országban elnyerte a Fertő Hanság Nemzeti Park különleges védjegyét.

Kecskéik elég finnyásak, a bolti salátát és gyümölcsöt sem szeretik, azonnal felismerik a különbséget.  – A mekegők jobban tudják – mosolyog Jenő. De a figyelmességet a kecskék meg is hálálják, gyakran annyi túró jön össze, hogy még a napos csibék is azt eszik.

– Ez egy életstílus. Csak javasolni tudjuk annak, akinek módja van rá – búcsúzik Jenő. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek