Aktuális

Eláruljuk a titkot, mitől lesz finom, omlós a máj

Bors

Létrehozva: 2018.10.27.

Sötétebb lesz a színe

Húst bármilyen mennyiségben ehetünk, az egyetlen, amire figyelni kell, az a körítés – ezt vallja Schobert Norbi fitneszguru. Egyre azonban ő is felhívja a figyelmet: a májat sózni nem szabad, mert főzés közben megkeményedik.

– A rántott csirkemáj nagyon finom, persze csak, ha jól van elkészítve. A belsőséget mindig megtisztítom, majd a szokásos módon bepanírozom, a csavar annyi benne, hogy Update morzsát és Update esti lisztet használok. Ez azért jobb, mivel rost- és fehérjetartalma miatt szuper élelmiszer. Segíti a sejtregenerálódást, és jó hatással van a bélflórára is. Arra azonban számítani kell, hogy ezekkel a termékekkel a végeredmény sötétebb lesz a megszokottnál, de ízében csak annyi a változás, hogy maximum finomabb lesz, és egészségesebb. Párolt zöldségekkel vagy sa­látával tálalom – mondta Norbi a „fogyis” verziót.

Bors-tipp

Sokkal omlósabb lesz a máj, ha az elkészítés előtt egy órán át fokhagymás tejben pácoljuk.

Borjúmájat csak magában

Széll Tamás pirított borjúmája szinte percek alatt elkészül, de ezt akár csirke- vagy libamájjal is kipróbálhatjuk.

– Kevés olajra mehet rá a fűszermentes, natúr máj, amelynek mind a két oldalát meg kell pirítani. Ha kész, akkor jöhet rá egy kis fűszervaj, és ezzel a megolvadt, habzó vajjal locsolgatom a még piruló húst körülbelül öt-hat percig. Leveszem a tűzről, de hagyom még egy kicsit, hogy álljon ebben a lében, és csak ilyenkor sózom meg a már kész májat.

Konyakos vízben áll

Tatai Róbert, a TV2 Séfek séfe győztese, ha májról van szó, akkor libamájat készít, mert az a kedvence. 

– Először készítek egy páclevet, amelyben ha­gyom a májat egy éjszakát állni. A pác nagyon egyszerű: vízbe teszek zöld fűszereket, kakukkfüvet, fokhagymát, sót, egész borsot és egy picike konyakot. Ezt az egészet felforralom, majd hagyom, hogy kihűljön, aztán mehet bele a máj. Másnap a belsőséget kierezem, hogy a nagyobb erek ne kerüljenek a tányérra, majd a májat nyolcvan fokon dinsztelem. Ezt szeretem a legjobban. Van egy másik megoldás, ami szintén isteni és egyszerű. A friss libamájat másfél-két centi vastag csíkokra vágom, jól besózom, majd mindenféle olaj vagy zsiradék nélkül lepirítom, krémesre sütöm. Kenyérrel vagy pereccel a legjobb.

50 kilót fogyott Anita - az ő titka a kókuszzsír

A tatabányai Szívós Anita sem veti meg a májat, ha arról van szó, de mindig arra törekszik, hogy a lehető legegészségesebben készítse el.

– A sóval, borssal, hagymával ízesített májat mindig kókuszzsíron dinsztelem meg, ennyire egyszerű az én kedvenc ételem. Ha rántom, akkor figyelek a hozzávalókra, zsemlemorzsára, és lisztre, szénhidrátcsökkentett termékekkel csinálom. Eddig több mint ötven kilót fogytam, és ebben nagy segítség volt Norbi három lépcsője, amin behatárolta, hogy mit ajánlott és lehet enni, illetve amit vissza kell fogni. Ez sokat segített akkoriban, mivel akkor még nem volt a közelemben Update-bolt – magyarázta Anita, aki azóta is tartja a súlyát.

Átlagár

Csirkemáj 600 Ft/kg * Kacsamáj 4700 Ft/kg * Libamáj 8000 Ft/kg * Borjúmáj 7000 Ft/kg

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek