Aktuális

Végig ott volt a megoldás a szeme előtt: így lesz megunhatatlan a szendvics

Bors

Létrehozva: 2018.10.04.

<p>Gondolta volna, hogy egy anyuka több száz szendvicset készít el egy tanév alatt? Pontosan ezért nem mindegy, hogy mit teszünk bele, hiszen a gyerek egészsége a tét. </p>

Válogassuk meg az összetevőket

A szendvicsről sokaknak ugyanaz jut az eszébe: kenyér, vaj, szalámi, sajt. Pedig ennél sokkal több egy jól összeállított szendvics. Ha helyesen készítjük el, akkor sem­mi rossz nincs benne, sőt a nagyobb étkezések között is beiktathatjuk.

– Legjobb, ha teljes kiőrlésű kenyeret, kiflit vagy zsemlét választunk, mivel ezeknek na­gyobb a rosttartalma. A szendvicset nem is feltétlenül kell megkennünk vajjal vagy margarinnal, ha bizonytalanok lennénk abban, melyik a jobb (ez sok mindentől függ). Ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor válasszunk a különféle szendvicskrémek közül, például a padlizsánkrém, pestó, ajvár, vagy a halpástétom is jó választás – mondta lapunknak Schmidt Judit dietetikus.

– A felvágottaknál a kisebb zsírtartalmú, nagy hústartalmú készítményeket keressük, például a kolbász helyett a sonkafélék felé nyúljunk, a máj­krémeket viszont havi 1–2 alkalomnál sűrűbben ne használjuk, mivel magas a zsír- és koleszterintartalmuk – figyelmeztetett a szakértő.

Kísérletezzünk húskrémmel

A téli időszakban kevesebb friss zöldséggel tudjuk megtömni a szendvicsünket, ilyenkor megteszi például a csalamádé, vagy az ecetes uborka is.

– Ha a vasárnapi ebédbôl maradt egy kis pörkölt, azt is fel lehet használni a szendvicsbe. Törjük össze apró darabokra, vagy daráljuk le a húst, és már készen is van a húskrém, amivel a melegszendvics tökéletes lesz – adta a tippet a dietetikus, majd hozzátette, hogy sajtkrémmel, túrókrémmel, vagy akár majonézzel és mustárral is ízesíthetjük a szendvicset. Húsoknál a sült, vagy párolt fajtákat is felhasználhatjuk a felvágottak helyett, sőt akár növényi csírákat is tehetünk a kenyérre, amivel nem csak feldobjuk, de még egészségesebbé is tesszük.

Felvágotthoz elhagyható a tojás

Mindig figyeljünk arra, hogy ki-egyensúlyozott legyen a szendvicsünk is. Ez azt jelenti, hogy ha sok hús/felvágott van benne, akkor már inkább kerüljük a tojást és a sajtot, viszont készíthetünk csak sajtos, és csak sonkás tízórait is, amelybe persze a zöldségek elmaradhatatlanok. A gyerekeknek érdemes kisebb adagokat összekészíteni: ha kell, vágjuk félbe vagy többfelé a szendvicset. A zöldségeket tehetjük nekik külön egy műanyag dobozba is, így például a paradicsom nem áztatja el a kiflit.

Árulkodnak a címkén a fantázianevek

Szerencsére már itthon is egyre jobban figyelnek arra, hogy húskészítményeket adjanak ki a kezükből a gyártók. Tavaly augusztustól sokkal több húst tartalmaznak a párizsik és a virslik. 

Egyes termékeknél, mint például az érlelt kolbász, szalámi, parasztkolbász és téliszalámi betiltották az MSM, azaz csontról lefejtett húsok felhasználását, sőt minden más termékben is csak 10 százalékot tehetnek ebből. Minőségibb lett a virsli és a párizsi is, ugyanis 40 százalék helyett minimum 51 százalék húst kell tartalmazniuk.

­A májas termékeknél is hasonló a helyzet, itt 12-ről 25 százalékra növelték a májtartalmat. Ez vásárlói szemmel azt jelenti, hogy ha egy terméken fantázianevekkel – sonkás szelet, hot-dog – találkozunk, akkor ne azt vegyük meg, mivel ezek nem tettek eleget a szabályzatnak, így nem írhatják ki, hogy virsli vagy szalámi. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek