Aktuális

Főzzünk magyar sajttal! Ínycsiklandó fogások hazai sajtkészítők termékeiből

Bors

Létrehozva: 2018.11.11.

Leves

Gömölyeleves rókagombával és házi kiflivel

Hozzávalók (4 főre):
500 ml tejszín
10 dkg sajt – Ladányi büdöske (6 hónapos érlelésű)
3 dkg tehéngömölye
1,5 l marha alaplé
10 dkg rókagomba
szerecsendió
só, bors
kapor, olívaolaj

Elkészítés: A tejszínbe belereszeljük az érlelt sajtot, megolvasztjuk, felöntjük az alaplével, majd addig főzzük, míg krémes állaga nem lesz. Ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Végül a 3 dkg gömölyével fűszerezzük. A rókagombát cikkekre vágjuk, és egy kevés olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal, ízesítjük. Tálaláskor a levesre helyezzük és kevés kaporral díszítjük.

A házi kiflihez:
70 dkg liszt
1 dl tej
1 dl étolaj
5 dkg élesztő
20 dkg Rama margarin
2 dl kefir
2 db tojás
2 mk cukor
1 ek só 

Elkészítés: A cukros tejben megkelesztjük az élesztőt. A kefirt, az olajat és a tojást kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a megkelesztett élesztőt. A margarint sóval kikeverjük. 10 cipót formázunk, egyszerre kettőt kinyújtunk, az egyiket megkenjük a margarinnal és rátesszük a másik kinyújtott tésztát. 16 részre felvágjuk, mint a tortát, majd kívülről befelé feltekerjük. 180 Celsius-fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük.

Főétel

Sztrapacska

Hozzávalók a tésztához (4 főre):
40 dkg liszt (bl55-ös búzaliszt)
10 dkg tisztított burgonya
3 egész tojás
1 ek étolaj
só, víz

Hozzávalók a feltéthez (4 főre):
16 dkg juhtúró
1 dl tejföl
1 dl tejszín
15 dkg kolozsvári szalonna

Elkészítés: A megtisztított burgonyát kis lyukú reszelőn lereszelem, liszttel összekeverem. Hozzáadom a tojásokat, az étolajat, a sót, és összedolgozom annyi vízzel, hogy nokedlisűrűségű tésztát kapjak.
A forrásban lévő főzővízbe egy evőkanál sót és egy evőkanál olajat teszek, nokedliszaggatóval beleszaggatom a tésztát, és készre főzöm, majd leszűröm, lecsöpögtetem.
A kolozsvári szalonnát apró kockára vágom, lepirítom. A pirított kockákat félreteszem.
A visszamaradt zsírban lepirítom a kifőtt, lecsöpögtetett sztrapacskát. Majd hozzáadom a juhtúrót és a tejszínt, összeforgatom.
Tálalásnál négy egyenlő részre elosztom, egy kanál tejföllel díszítem, szalonnakockákkal megszórom. 

Desszert

Barackos sajttortácska

Hozzávalók:
30 dkg zsendice (Sándor Tamás sajtmanufaktúrájából)
2,5 dkg porcukor
4,3 dkg zselatinmassza
3,3 dkg folyékony tejszín
6 dkg fehércsoki    
21,7 dkg tejszínhab
citromhéj, narancshéj

A barackbetéthez:
50 dkg sárgabaracklekvár
10 dkg cukor
0,8 dkg pektin
0,6 dkg zselatinpor 

A piskótához:
6 tojás
12 dkg cukor
15 dkg liszt

Elkészítés: A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral habbá verem. A sárgáját óvatosan hozzákeverem, majd a lisztet is, hogy csomómentes masszát kapjak. Szilikonos sütőpapírra kikenem, és 10 perc alatt 170 °C-on készre sütöm. Ha kihűlt, leszedem róla a papírt és 4 centi átmérőjű kerek kiszúróval korongokat szúrok belőle. A barackbetétet egy nappal hamarabb készítem el, hogy a szilikonformákban megfagyjanak. A sárgabaracklekvárt lassú tűzön felmelegítem, míg forrni nem kezd. Egy száraz edényben elkeverem a cukrot, a pektint és a zselatinport. Mikor már forr a lekvár, beleöntöm a cukros keveréket és 1-2 percig kevergetem. Ha a lekvár nagyon darabos, botmixerrel eldolgozom, és úgy adagolom ki a kis félgömb szilikonformákba. Egy tálcán a mélyhűtőbe teszem. A zsendicét a porcukorral elkeverem. A fehér csokit vízgőzön felolvasztom, de odafigyelek, kevergetem, ne­hogy leégjen. A zselatinmasszát a folyékony tejszínnel felforrósítom. Közben habbá verem a tejszínhabot is. A porcukros zsendicében el­keverem az olvadt, nem forró fehér csokit. A tejszínhab 1/3 részét alaposan elkeverem, a maradékot spatulával eldolgozom, és közben hozzáöntöm a forró zselatinos tejszínt. Félgömb szilikonformákba töltöm úgy, hogy 1 centi maradjon a pereméig. Kiszedem az előző nap elkészített barackbetéteket, és óvatosan belenyomkodom a krémbe. Az előzőleg elkészített, kiszúrt piskótakorongokkal lezárom a krémet, és mélyhűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap a fagyasztóból kiszedve 1 órára hűtőbe teszem. Ezután tálalható.

A magyar sajtokból készült ételekhez kapcsolódó, Segal Viktorral készített interjúnkat itt találja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek