Aktuális

Az álmos sofőr ugyanolyan veszélyes, mint az ittas

Bors

Létrehozva: 2018.12.16.

Egy kutatás összehasonlítja az álmos és az ittas vezetés szimptómáit. Szerencsére ma már nem ritka, hogy valakit lebeszélnek a barátai a vezetésről egy végigbulizott éjszaka után. De mi van akkor, ha az illető egyszerűen csak fáradt egy nehéz nap után? A közúti balesetek egy­ötöde a fáradtságra vezethető vissza, ha valaki 18 óránál hosszabb ideig marad ébren, a képességei hasonlóan csökkennek, mintha a véralkoholszintje magasabb lenne a megengedettnél.

A Ford most megalkotta az Alvás öltözéket, amelynek viselői megtapasztalhatják, milyen mértékben rontja az autóvezető figyelmét a fáradtság. Fontos része egy speciális szemüveg, ami szélsőséges kimerültséget szimulál. A mikroalvás miatt a vezető akár 10 másodpercen át is vakon vezet (bár a szeme nyitva van), és ennyi idő alatt az autó több száz métert is megtehet. Az autós később egyáltalán nem emlékszik arra, mi is történt körülötte ezalatt.

A fiatalok elsődleges halálozási oka a közlekedési baleset, és a vállalat ezentúl az új öltözéket is felveszi a 17–24 éves autóvezetők Driving Skills for Life (DSFL) képzési programjának eszköztárába.

– Aki fáradtan autózik, az úgy vezet, mint egy zombi: veszélyt jelent önmagára, utasaira és minden más közlekedőre – jelentette ki dr. Gundolf Meyer-Hentschel, aki részt vett az öltözék kifejlesztésében. – A fiatal felnőttek gyakran szándékosan kerülnek alváshiányos állapotba, túl hosszú éb­renlétre kényszerítve magukat a pörgős társasági élet, a munka vagy az iskolai vizsgák miatt.

Szóval mitévők legyünk, ha úgy érezzük, hogy túl fáradtak va­gyunk a vezetéshez? 1. Álljunk félre, amíg még biztonságosan megtehetjük. 2. Igyunk egy koffeintartalmú italt, és szundítsunk 20 percet. 3. Ha felfrissülve ébredünk, már folytathatjuk is az utat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek