Aktuális

Leszámolunk a téli vezetéssel kapcsolatos mítoszokkal

Bors

Létrehozva: 2018.12.16.

A téli vezetéssel kapcsolatban van néhány városi legenda, amely sajnos nem mindig felel meg a valóságnak. Érdemes tiszta vizet önteni a pohárba.

Forrás: Thinkstock

A blokkolásgátló (ABS) nem jó téli körülmények között

Az igaz, hogy az ABS-nek köszönhetően az autó féktávolsága meg­nőhet csúszós körülmények között, miután a rendszer nem engedi blokkolni a kerekeket, ugyanakkor hatalmas előnye, hogy nem veszti el a kontrollt az autó felett, az végig irányítható marad. Érdemes néhány alkalommal kipróbálni mondjuk egy zárt parkolóban, hogyan is működik, mert első pillanatban ijesztő lehet a gyakorlatlan autós számára, amikor a rendszer működése közben a pedál recseg-ropog. Ilyenkor is tovább kell nyomni a pedált. Ha még soha nem hallotta ezt a hangot, az azt is jelenti, ön nincs tisztában autója fékerejével.

A pumpáló fékezés hatásos technika a modern autóknál

A pumpáló fékezés hatásos technika a modern autóknál A pumpálós fékezést, amikor a vezető a pedált lenyomva-felengedve-lenyomva fékez, arra találták ki, hogy a kerekek folyamatosan forgásban maradjanak, ezzel őrizve meg az autó irányíthatóságát. Erre a technikára az ABS-szel szerelt autóknál már nincs szükség, hiszen a blokkolásgátló rendszer ugyanezt elvégzi helyettünk, ráadásul sokkal gyorsabban, ezzel hatékonyan csökkentve a lehető legrövidebbre a féktávolságot.

A kipörgésgátlót érdemes kikapcsolni a hóban, mert csak akadályoz

A kipörgésgátlót érdemes kikapcsolni a hóban, mert csak akadályoz Hamis állítás. A modern kipörgésgátlók többféle elven is igyekeznek megakadályozni, hogy a hajtott kerekek kipörögjenek, ezzel vesztve el tapadásukat. Egyrészt csökkentik a motor teljesítményét, de képesek a fékek kerekenkénti aktiválásával megakadályozni annak túlzott fordulatát. Kifejezetten hatásos lehet havas útviszonyok közt, bár a sofőr azt érzi, az autó gyengébb, de ez annak érdekében van, hogy a kapcsolat, és ezzel a vonóerő, illetve irányíthatóság az úttal megmaradjon. Persze ha elakadt a hóban, vagy túl mély hóban kell haladnia, érdemes a rendszert átmenetileg kikapcsolni.

Szabályok külföldön

Szabályok külföldön Az alpesi országokban a téli időszakban kötelező a téli gumi használata, de van, ahol megkövetelik, hogy hólánc is legyen a kocsiban szükség esetére. Érdekes szabály a franciáknál, hogy alkoholszondát is kell tartani az autóban. A biztonságos közlekedésre nagyobb figyelmet szentelnek tőlünk nyugatabbra, így csak a hótól teljesen letakarított autóval – ideértve a ka­rosszé­riát és az összes ablakot is – lehet a forgalomban részt venni. Hasonlóan tisztának kell lennie a lámpáknak és a rendszámoknak is. Amennyiben olyan autóval okoz balesetet, amely nincs a téli viszonyokra felkészítve, a büntetés is magasabb.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek