Aktuális

Magányos ünnepek: névtelen hősök, akik életeket mentenek

B. B. A.

Létrehozva: 2018.12.23.

Ünnepek idején rendszerint megnő a lelkisegély-szolgálatok forgalma. Az elkeseredettek ilyenkor méginkább úgy érzik, segítségre van szükségük. Szerencse, hogy van akit a nap 24 órájában hívhatnak.

Milyen találóan és örök érvényűen fogalmazott Pál Apostol a Korinthusbeliekhez írt első levélben: a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem keresi a maga hasznát. Sokan olyannyira nem kérkednek, amikor másokon segítenek, hogy még azt sem tartják fontosnak, hogy név szerint ismerjék őket. Pedig olyanoknak nyújtják a jobbjukat, akik szó szerint a végső elkeseredésükben hívják őket.

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, röviden LESZ már lassan 50 éve azért működik, hogy azok, akiknek lelki problémájuk van, de nincs kihez fordulniuk, vagy nincs pénzük kifizetni a terápiát, tudjanak kitől segítséget kérni, ha az éle­tükben mélyponthoz érkeztek. A 116-123-as telefonszámon az ország minden tájáról fogadják az önkéntesek a hívást a nap 24 órájában, amiért nem kell fizetniük a számot tárcsázóknak akkor sem, ha egy órán át tart a beszélgetés.

Dudás Erika egyike azoknak a segítőknek, akik a telefon másik oldalán fogadják a hívásokat. Ő felfedte a nevét, hiszen a szövetség szakmai alelnöke is egyben, hozzá lehet fordulni akkor is, ha valaki önkéntes szeretne lenni. Erika nem ma kezdte, húsz éve foglalkozik a segítéssel.

– Azt gondolom, azzal, hogy anonimek a kollégáim, a segítséget kérők sokkal könnyebben megnyílnak. Sok esetben szívesebben beszélnek az emberek a problémáikról ismeretleneknek – mesélte el a Vasárnapi Borsnak Erika. A legtöbben azért telefonálnak, mert magányosak, vagy a veszteségélményüket szeretnék elmesélni. A gyász nagyon jelentős tényező, de sok gyógyíthatatlan beteg is tárcsázza a számot. Sok a kapcsolati problémákkal küzdő telefonáló is, és akadnak, akik azért csörögnek, mert tanácsot szeretnének kérni a gyereknevelés terén.

– Minden önkéntesnek más-más végzettsége van, de ahhoz, hogy itt dolgozhasson valaki, vizsgát kell tennie. A LESZ ad egy tanúsítványt minden képzést elvégzőnek, majd hospitálniuk kell, tehát egy képzett emberrel kell ügyelni, és csak az után ülhet egyedül a telefon mellé – árulta el a folyamatot az alelnök.

Általában a nyugdíjas korosztály hívja legtöbbször a LESZ-t, de előfordul, hogy 40–50 év közöttiek is így kérnek segítséget. Meglepő, de tíz év alattiak is fel szokták hívni őket, általában valamilyen testvérviszály miatt. Tavaly 150 ezren tárcsázták a LESZ-t. Most úgy látják, idén a segítségkérés jóval meghaladja majd ezt a számot. 

Lelki elsősegély Telefonszolgálat: 116-123

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek