Aktuális

Elég a hó a magyar síparadicsomokban

Bors

Létrehozva: 2019.01.11.

Annak, aki síelni akar, nem feltétlenül kell külföldre utaz­nia. Ha az útiköltséget is számításba vesszük, lényegesen olcsóbban hódolhatunk itthon ennek a téli sportnak.

Forrás: MTI

Spórolás Nap­jainkban még kedvezőbbé teszi a hazai síelést, hogy nálunk nem kell lavinaveszélytől tartani. A hé­ten minden jelentősebb hazai síparadicsomnál esett a hó. Sok helyen működik hóágyú, ahol a zárás után másnapra friss havat terítenek szét.

A kényelem biztosítására a nagyobb pályákhoz felvonókat is építettek.
A sípályákat nehézségük szerint osztályozzák. A legkönnyebb az alig lejtő zöld pálya, amit kezdőknek ajánlanak. A kék valamivel lejtősebb, ahol egy-két nap után a kezdők próbálkozhatnak.

A piroshoz már komoly gyakorlatra van szükség, a fekete pedig emberpróbáló, ezen a gyakorlottak is csak óvatosan ereszkednek le. 

Öt pálya, ahol 30 centinél vastagabb a hóréteg

Mátraszentistván, Sípark

A Felső-Mátrában található sípark pályarendszere a Sztepán-réti nagy parkolótól indul, s a Rubonya-hegy északi-észak-nyugati oldalán halad lefelé a Hutahelyi-patak völgyébe. A hat sípálya hossza összesen 4300 méter. A síközpont elsősorban a családi sportolásra összpontosít, ezért a kék pályáktól kezdve a fekete lejtőkig mindenféle meredekségű terep megtalálható itt. Éjszakai világítással 1 km hosszan használható. 

Eplényi Síaréna

A teljesen kezdőknek valótól a haladókon keresztül a kifejezetten gyakorlottak számára megfelelő meredek lejtőkig kínál lehetőséget a pályarendszer. Sí- és snowboardiskola is várja a kezdőket. Itt több mint 4 kilométer kivilágított pálya van, és a nyolc sílift között találjuk Magyarország első négyüléses sífelvonóját. 

Sátoraljaújhely

Itt a sípályákhoz való feljutást megkönnyíti Magyarország leghosszabb libegője, aminek hossza 1332 méter, tengerszint feletti magassága pedig 250-480 méter.

Visegrád

Ez hazánk egyik legszebb fekvésű síterepe. A visegrádi lejtőről gyönyörű kilátás nyílik a Fellegvárra és a Dunára. A füves talajnak köszönhetően már kevés hómennyiség esetén is jól sízhető. 

Kékestető

Magyarország legmagasabb pontja, a csúcs 1014 méter. A pályát ma nyitják meg. Innen indul hazánk második leghosszabb lesiklópályája, amely 1,8 km hosszú, és a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget. A déli sípálya teljes hossza 1800 méter, szélessége 40-60 méter.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek