Aktuális

Kaméleont és vaddisznót is mentettek már - Hétköznapi hős

R. K.

Létrehozva: 2019.01.20.

Az újpesti Állatmentő Liga a legextrémebb helyzetekre is felkészült. Munkatársai olyan rutinnal és felszereltséggel rendelkeznek, hogy a legszorultabb helyzetekből is képesek kimenteni a bajba jutott élőlényeket.

Forrás: Újpesti Állatmentő Liga

Példamutató munkát végez Pataki Gábor. Már 13 éve foglalkozik állatmentéssel, elein­te még a régi, rozoga autóját próbálta munkára bírni, hogy elindulhasson egy-egy védelemre szoruló kutyáért vagy macskáért. Ám kitartó munkájának köszönhetően azóta nagyot fordult vele a világ. Gábor megalapította az újpesti Állatmentő Ligát, amely az ország egyik legelismertebb szervezetévé nőtte ki magát.

– Az egyesületünk hét éve működik hivatalosan. Újpesten 24 órában, míg Budapest területén bejelentések alapján segítünk a bajba jutott állatokon – meséli a Vasárnapi Borsnak az egyesület vezetője, Pataki Gábor. – A Budapesti Rendőr-főkapitánysággal és a fővárosi rendészettel is van együttműködési megállapodásunk, hívnak minket, ha szükség van ránk. Ugyanígy a mentők és a tűzoltók is sokszor kérik a segítségünket. Az országban egyébként csak két egyesület van, amelyet a 112-es hívószámon keresztül lehet értesíteni, büszkék vagyunk rá, hogy a miénk az egyik – tette hozzá az állatmentő, aki jelenleg egy 15 fős csoporttal dolgozik.

A ligának most két olyan autója van, amely minden mentési igénynek megfelel. Található benne gerinces hordágy és állati EKG, utóbbi azt jelenti, hogy ha egy állatorvos is az állatmentőkkel tart, akkor már az autóban megkezdheti az állapotfelmérést. Patakiék emellett olyan kennelrendszerrel rendelkeznek, amely légzésfigyelővel és kamerákkal van felszerelve, így folyamatosan szemmel tudják tartani a beteg vagy problémás állatokat. Az egyik autót katasztrófahelyzetre is felkészítették – gyakorlatilag egy tűzoltó és egy mentő ötvözete –, vagyis ha mondjuk egy téglafal mögé szorult állatot kell kiszabadítani, azt is meg tud­ják oldani.  

– Számos kemény mentésen vagyunk már túl. Volt, hogy egy nyolcfős kecskecsapatot kellett a Dunából a partra hozni. Többször kerültünk már szembe vaddisznókkal is, nagyon veszélyes állat, főként ha fenyegetve érzi magát. Ilyenkor magunkra is vigyáznunk kell, hiszen az állatok könnyen komoly sérülést okozhatnak. Az egyik legextrémebb esettel egyébként nemrégiben találkoztunk, amikor néhány strucc a szó szoros értelmében túszul ejtett néhány embert egy esztergomi udvaron – árulta el. Az állatmentő leszögezte: nincs olyan nehéz feladat, ami eltántorítaná őket a mentéstől, mivel szívügyüknek tekintik. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek