Aktuális

Meghűlés - Újra eldugítja az orrot a túl sok spray

B. B. A.

Létrehozva: 2019.01.31.

Nem városi legenda, hogy függőséget okoz. A sóoldat fizikailag mossa le a nyálkahártyát.

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Most is rengetegen küzdenek megfázással, influenzával, aminek kínzó tünete az orrdugulás. A tévéket is elárasztják ilyenkor az orrspray-reklámok. Hogyan hatnak ezek? És igaz, hogy függőséget okozhatnak?

Lelohasztja a nyálkahártyát

Hogy valóban rá lehet szokni az orrspray-re, a Borsnak nyilatkozó háziorvos is megerősítette. Komáromi Zoltán határozottan állítja: nem kamu, valóban függők lehetünk az orrspray-ktől, orrcseppektől.

– Ezeknek a szereknek az a lényegük, hogy lelohasztják az orrnyálkahártyát. Fertőzés, megfázás esetén ugyanis megduzzad a nyálkahártya, ezáltal szűkülnek az orrmelléküregben a járatok. Ennek megszüntetésére valók ezek a készítmények – fejtette ki a doktor.

Visszacsapási effektus

Van szer, ami mindössze né­hány percig hat, és van olyan is, amely hosszú órákig kifejti a hatását.

– A nyálkahártya ereit húzzák össze ezek a készítmények. Ha ezeket valaki sokszor használja, akkor a hatóanyag bekerül a kis ereken keresztül a keringésbe, és egy úgynevezett visszacsapási effektus alakul ki. Emiatt szövetközi vizenyő jön létre, tehát paradox módon az orrcsepptől lesz tartósan duzzadt az orrnyálkahártya. Ilyenkor a beteg újra spray-hez nyúl, ez pedig egy idő után örökös körforgássá válhat – magyarázta a Borsnak Komáromi.

A tengervizes jobb választás 

A legtöbb szakember szerint a legjobb megoldás az eldugult orra a tiszta tengervizet tartalmazó orrspray, amiben nincs hatóanyag, mindössze annyit tesz, hogy fizikailag lemossa a nyálkahártyát.

– Ez annyiban más, hogy nem biológiailag szűkíti le a nyálkahártya kis ereit, hanem maga a sóoldat dolgozik, amelynek fizikai hatása, hogy a nyálkahártyát kicsit lelohasztja. Ezekben a típusokban nincsen szteroid, sem olyan alkotóelem, ami függőséget okozhat – világosított fel a háziorvos.

A tengeri sós oldatokat a betegség kezdetétől lehet használni, de arra is alkalmasak, hogy ha már kialakult a függőség, ezekre cserélje le a beteg azt, amire rászokott. Ezzel ugyanis szépen lassan megszűnhet a függőség. 

A boldogság: a levegőhöz jutás

Az orrspray-függők önmagukat csapják be, és a rövidebbik utat választják – állítja a pszichológus.
– Ez a legális szer drogként funkcionál, amivel el lehet érni azt az állapotot, ami az illetőt boldoggá teszi. Ebben az esetben a szimbolikus boldogság az, hogy kap levegőt. Ezért pedig meg kell kapnia a napi adagot – nyilatkozta a Borsnak Makai Gábor.

– A megoldás, hogy tudatosítani kell az illetőnél, fennáll nála a szerfüggőség, és meg kell vele értetni a veszélyeket. Akkor van esély a leszokásra, ha a beteg már felfogta, hogy ezzel árt magának.   

Nyolc nap a maximum

Az orrspray-k használati útmutatójában is szerepel, hogy hét-nyolc napon túl ne alkalmazzák a betegek, mert az már nem egészséges. Ennyi idő után ugyanis épp ellentétes hatást érnek el vele, ami már a függőség előszele lehet.

Tudta?

Az orrdugulás ellen sokat segíthet a páradús levegő. Azon ugyanis kevésbé szenvednek a betegek az orrnyálkahártya duzzanatától vagy kiszáradásától.

Természetes orrtisztítók az illóolajok

Nem csak a légutakat tehetjük szabaddá az illóolajok használatával, megakadályozhatjuk azt is, hogy elszaporodjanak a vírusok és a baktériumok a légutakban.
A másik nagy előnyük, hogy nem károsítják az orrnyálkahártyát.

KÁMFOR A legismertebb természetes orrtisztító a kámforolaj. Csepegtessen pár cseppet egy zsebkendőre, és közvetlenül lélegezze be!

EUKALIPTUSZ Az illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, ezáltal javítja a légutak átjárhatóságát.
A legegyszerűbb itt is a zsebkendőre csepegtetős módszer.

KÍNAI BALZSAMOLAJ Talán mind közül a leghatékonyabb. A fertőtlenítő hatású kámfor és eukaliptusz mellett mentolt, borsmentaolajat és szegfűszegolajat is tartalmaz. Csak be kell dörzsölni vele az orr környékét, és szinte azonnal hat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek