Aktuális

Hóvirágszőnyeg borítja az arborétumot

Bors

Létrehozva: 2019.02.19.

Forrás: Bánkúti Sándor

Február beköszöntével újra fehérbe borult Magyarország egyik leghíresebb hóvirágközpontja. A Fejér megyei Alcsúti Arborétumban azonban most nem a havazás, hanem hóvirágok tízezrei színesítik a tájat. A szigorúan védett növényeket tilos leszedni, súlyos bírság jár egy-egy szál leszakításáért. Szerencsére ezt a látogatók is pontosan tudják, akik idén is ezrével érkeznek az alcsúti hóvirágünnepre.

Idejét sem tudni már, hogy a 2017-es év vadvirága mikor ke­rült Magyarországra. Összesen hét hóvirágfaj huszonnégy fajtája tekinthető meg az Alcsúti Arborétumban, amely valósággal vonzza a természet közelségére, a jó levegőre és nem utolsósorban a hóvirágok szépségére vá­gyakozókat.

– Európa számos pontjáról hoztak hóvirágokat, de leginkább a mediterrán vidékekről – tudjuk meg a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának a munkatársától, Klébert Antaltól. – Huszonnégy alfaja van nálunk: ez annak köszönhető, hogy nagy mennyiségben éltek egymás mellett a fajok, és kereszteződtek. Ezt a virágokon lehet remekül észrevenni.

Van olyan hóvirágfaj, ami már decemberben virágzik. Az sem zavarja, ha jön egy nagyobb havazás. Ilyenkor becsukódik, majd ha olyanok a körülmények, kinyílik. A többség viszont februártól márciusig hoz virágokat, így most érdemes ellátogatni az Alcsúti Arborétumba, amely két hektáron várja a látogatókat, legalább százezer virággal – újságolja Klébert Antal.

Egy-egy hóvirág leszedése – ha rajtakapják az illetőt – darabonként tízezer forintos büntetést von maga után. 2005 óta ugyanis egy fokozottan védett növényfajról beszélünk – mondja a szakértő. – Egy hóvirág négy-hat évig él. Azért sem szabad leszedni, mert a szaporodásához szükséges a virág is, hogy elszórja a magot. Aki károsítja a hóvirágokat, akár börtönt is kaphat – mondja Klébert Antal.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek