Aktuális

90 vaddal élnek egy tanyán Dóráék

BoBe

Létrehozva: 2019.03.28.

<p>Két gyereket nevel, s közben kilencven vaddal él együtt óriási tanyáján egy házaspár. A Kútágas dűlőn lévő vadkertben akad dám- és gímszarvas, birka és ló, még muflon is.</p>

Szerettük volna, ha az állatainknak megmarad az erdő hangulata, mintha még most is ott élnének – mondja a Borsnak Brosius-Szomor Dóra azon a Soltvadkert melletti tanyán, ahol férjével, Borisszal már 2008 óta gondoznak valódi  vadon élő állatokat. A héthektáros területet még Dóra örökölte meg édesapjától, aki több dámszarvast is tartott kedvtelésből. Akkor Dóra még Angliában élt, ott ismerkedett meg szerelmével, akivel már két gyermeket nevelnek. 

Nem volt kérdés, hogy az ifjú pár együtt költözik Magyarországra. Dóra akkor kíváncsiságból feladott egy hirdetést, amiben megemlítette, hogy dámszarvasokat lehet tőle venni, és meglepődve látta, mekkora a kereslet ezen vadállatok iránt. Akkor már nem akart megválni tőlük, családjával összefogva a szarvasok tartására szánták életüket.

– Ha biztosítani tudunk nekik mindent, nem sokkal nehezebb felnevelni őket, mint bármilyen más háziállatot – vallja Dóra. Ma már húsz gímszarvas, hatvan dámszarvas és tíz muflon él a Vadkertben, de tartanak lovakat, birkákat, kutyákat és a hazánkban száz éve kihaltnak számító fekete mangalicából is néhányat. 

A mindennapos etetésért és az állatok gondozásáért elsősorban Boris felel, de mindent el­végez a birtokon, a házat is folyamatosan csinosítgatja szabadidejében. 

Rengeteg segítséget kapnak Dóra szürkemarha-tenyésztő nagybátyjától, ő pontosan tudja, milyen táplálkozási igényeik vannak ezeknek az állatoknak, a ta­karmánynövények beszerzését is ő végzi.

– Neveket csak a legkülönlegesebbek kapnak. A dámszarva­sok legidősebb tagja, a porcelánszínű bika, Gandalf, a muflonoknál van egy kései születésű jerke, amely soha nem érte utol a többieket növésben, Pufirizsa. A gímszarvasoknál pedig egy tenyészbika, Néró, amelyet em­berek neveltek, ezért kicsit másképp viselkedik, mint a többiek – sorolják.

Dóra figyelmeztet mindenkit: aki szarvasborjat vagy őzgidát talál, ne vigye haza! Az emberek által felnevelt vadak már nem félnek az emberektől, sőt vetélytársnak tekintik őket. Megtámadhatják a gondozójukat és halálos sebeket tudnak ejthetnek rajtuk.

Az óriási farmon egyébként a fehér dámszarvasok igazán speciálisak, nagy szeretettel gondolnak rájuk Dóráék is, mert elég ritka fajtáról van szó és a legtöbb érdeklődő embert vonzzák a tanyára.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek