Aktuális

Ölik egymást a mikepércsi gólyák

B. B. A.

Létrehozva: 2019.04.25.

<p>Teljes a káosz Mikepércs gólyafészkeiben. Egymás életére törnek a szárnyasok, olyannyira, hogy egyik társukat el is pusztították. A Madárkórház mentette ki a tojásokat.</p>

Húsvétvasárnap reggel érkezett a bejelentés a mikepércsi rendőröktől egy fészekben elpusztult fehér gólyáról a hortobágyi Madárkórház Alapítványhoz. A szakértők a mikepércsi templom melletti fészekben hamar megtalálták az elpusztult állatot. Megállapították, egy társa végzett vele. A fészekben öt tojás volt. Ezeket emelőkosaras járművel kimentették a madárkórház és az áramszolgáltató munkatársai.

Az agresszivitást mentés közben is tapasztalták, a szomszédos gólyák folyamatosan támadták az elpusztult madár fészken ülő társát. Az alapítvány szerint előfordul, hogy a fehér gólyák megpróbálják szabályozni a szaporulatot a fészkelésük során akár úgy, hogy a kikelt fiókákból a leggyengébbeket kilökik. A tojásokra a gólyák mellett a dolmányos varjak is veszélyt jelenthettek volna.

– Ilyen esetben kétféleképpen szoktuk őket nevelni. Az egyik, amikor keltetőbe tesszük őket és mesterségesen neveljük tovább, de most vannak ugyanolyan korú tojásaink tartósan sérült gólyák alatt, így adoptáltuk a tojásokat hozzájuk. Az a legjobb nekik, ha természetes szülők nevelik – mondta el a Borsnak Déri Balázs állattenyésztési vezető.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek