Aktuális

40 ezer liter tejet adott eddig Göndör tehén

R. K.

Létrehozva: 2019.05.11.

A gyönyörű Göndör tehén vitte a prímet hazánk legszebb ha­szon­­ál­latainak versenyén. Veronikának pedig a tőgye aratott!

Lócitromszag, te­hénbőgés fogadta a látogatókat az idei haszonállat-szépségver­senyen, amit a Csongrád me­gyei Hódmezővásárhelyen rendeztek meg, idén már hu­szon­hatodik alkalommal. A több száz, talán ezer jószágot is a gazdák annak rendje és módja szerint csatasorba állították: szarvasmarhákat, lovakat, sertéseket, kecskéket, juhokat, baromfikat, de hiába találta persze minden gazda a saját állatát a legszebbnek, csak a legtökéletesebb egyedek nyerhettek.

A legkülönlegesebbnek összes­ségében a szarvasmarhák bizonyultak: a prímet Göndör vitte a tehenek kategóriájában. A fekete színezetű holstein-fríz jószág egy igazi mintapéldány. Mindenben megfelelt a zsűri kívánalmainak, és annyi díjat zsebelt be, hogy azt megszámolni sem lehetett. Göndör a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. kötelékében nevelkedik, gazdája pedig a méltán büszke Madar László.

– Nagyon büszke vagyok, hogy ennyi mindent nyertünk, nem is gondoltam volna. Göndör öt­éves, és immáron három borjat hozott a világra. Nagyjából 40 ezer liter tejet kaptunk tőle. Egy hónapja készültünk a versenyre: naponta fürdettük, többször megnyírtuk. Fontos volt a betanítás is, hogy a ringben könnyen kezelhető legyen. Számos dolgot figyelnek ilyenkor a bírák, töb­bek között a sze­lídséget, az eleganciát,  a szépséget és a testtartást is – meséli lelkesen a Borsnak a gazda.

Göndör a számos trófea, elismerés és pénznyeremény mellé  egy sokak számára arcpirítónak tűnő, ámde rendkívül értékes ajándékkal is gazdagodott: több díjnyertes bika örökítőanyagát is elnyerte, ami hatalmas érték a számára. No persze nem csak ő részesül majd belőle: kénytelen lesz megosztozni az aranyat érő spermiumon társaival, akik nyolcszázan vannak, és csak tehenek László gazdaságában.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek