Aktuális

Petíció indult: Máskor legyen Halloween

Bors

Létrehozva: 2019.08.04.

Sületlenségnek hangzik, de az ok teljesen érthető.

Forrás: Pixabay

Már százezer ember írta alá azt a petíciót, amelyet az amerikai Halloween és Jelmez-szövetség indított azért, hogy változtassák meg Halloween dátumát, a "csokicsenős", ősi kelta hagyományokon alapuló ünnepnap ne október 31-e, a halottak visszatérésének napja legyen. A petíció jelentősége és főként az aláírók száma csak elsőre tűnik megdöbbentőnek, ha ugyanis elolvassuk a szövetség magyarázatát, azonnal érthetőbb.

A szövetség azt szeretné, ha a nagy nap innentől mindig október utolsó szombatjára esne, és ugyanolyan mozgó ünnep lenne, mint a keresztény kultúrában pünkösd vagy húsvét. Magyarázatuk pedig az, hogy évente átlagosan 3800, az éjszakai mulatozáshoz köthető halálos baleset történik az országban, ami jelentősen csökkenthtető volna, ha inkább szombaton lenne a nagy nap, ekkor ugyanis mindenhol kisebb a forgalom.

A szövetség statisztikái szerint a szülők 70 százaléka nem kíséri el gyermekét a sötétedés utáni hagyományos mókára, a gyerekek 63 százaléka pedig nem visz magával elemlámpát sem. Kétszeresére nő ilyenkor Amerikában az esélye, hogy a gyerekeket a sötétben elgázolják.

(via)

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek