Aktuális

Nem tudja, mit főzzön? Itt egy igazán tökös menü!

Bors

Létrehozva: 2019.10.13.

Mindent akkor érdemes fogyasztani, amikor a legfrissebb, a legízesebb – így van ez a sütőtökkel is. Az alábbi menüben számos ötletet találnak változatos elkészítésére és fűszerezésére, amelyet bármikor bevethetnek, ha ez a zöldség a konyhapultra kerül.

Narancsos, bazsalikomos sütőtökkrémleves, pirított tökmaggal és tökmagolajjal

Elkészítési idő: 70 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag):

1 kg sütőtök

1 diónyi friss gyömbér

1 ek extra szűz olívaolaj

1 l víz vagy zöldségalaplé

1 tk só

1 narancs leve és reszelt héja

10 db friss bazsalikomlevél

3 ek méz A tálaláshoz

1 marék hántolt tökmag

pár csepp tökmagolaj

Elkészítés: a sütőtököt vágjuk félbe, kanállal kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk több kisebb darabra és tegyük tepsibe, és előmelegített, 180 C-fokos sütőben süssük 35-40 percet. A kész tököt hagyjuk kihűlni, majd kanalazzuk ki a belsejét. Egy közepes méretű fazékban hevítsünk olívaolajat és a megtisztított, szeletekre vágott gyömbért enyhén pirítsuk le. Öntsük rá a mézet, és felhabzásig karamellizáljuk, majd tegyük a fazékba az elősütött tök húsát. Öntsük fel zöldségalaplével vagy vízzel. Egy narancs héját reszeljük le és facsarjuk ki a levét. Ezeket a hozzávalókat is tegyük a levesbe, és sózzuk. Hagyjuk, hogy gyöngyözve forrjon 15-20 percig. Ezután dobjuk a levesbe a bazsalikomleveleket, majd vegyük le a tűzről és konyhai robotgéppel krémesítsük. Ha szükséges, adjunk még hozzá a fűszerekből és az alapléből. Egy száraz serpenyőben pirítsuk le a tökmagot kevés sóval. A levest merjük tányérokba, locsoljuk meg tökmagolajjal, szórjuk meg a pirított tökmaggal.

Babragu kolbásszal és sütőtökkel

Elkészítési idő:  40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 

40 dkg sütni való sertéskolbász

20 dkg sütőtök

40 dkg fehérbabkonzerv

2,5 dkg vaj

½ liter barna sör

1 ág rozmaring

1 tk só

1 ek rizskeményítő

1 kk zsálya

1 tk színes őrölt bors

1 kk apróra vágott csilipaprika

Elkészítés: a vajat olvasszuk fel, és süssük meg benne a kolbászok mindkét oldalát. A végén szórjuk mellé a sütőtökkockákat, tegyük bele a leöblített fehérbabkonzervet, és öntsünk rá annyi sört, hogy ellepje. Miközben felforraljuk, tegyük bele a rozmaringágat, szórjuk bele a zsályát, a bor­sot, a csilit és sózzuk meg. A keményítőt oldjuk fel fél deci vízben, és a főzés vége előtt keverjük a mártáshoz. Ropogós, friss kenyérrel tálaljuk.

Házi fehérkenyér dagasztás nélkül

Elkészítési idő: 90 perc+12 óra kelesztés

Nehézség: * * * *

Hozzávalók (50 dkg):

45 dkg BL55 fehér liszt +10 dkg a kidolgozáshoz és a sütőtál kiszórásához

2,5 dl víz

1 kk instant élesztő

1 tk só 

Elkészítés: a lisztet, a sót és az élesztőt gondosan összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és géppel simára eldolgozzuk, híg, nokedliszerű tésztát kapunk. Lefedve tizenkét órát pihentetjük a tésztát, a végén kovász jellegű massza lesz belőle. Sütés előtt lisztezett deszkára borítjuk, felül is beszórjuk liszttel, és áthajtogatjuk, majd cipót formázunk belőle, és lefedve pihentetjük 20 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és felmelegítjük benne a kiválasztott fedeles sütőtálat. A meleg sütőtálat belül kiszórjuk liszttel, és beletesszük a tésztát. Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük.

TIPP: a tetejét spricceljük be egy kis vízzel, hogy ropogós legyen a kenyér héja.

Nizzai saláta őszi kiadásban

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg lila tölgylevél saláta

20 dkg fekete lencse

20 dkg zöld ceruzabab

4 db vajretek

4 tojás

5 dkg friss majoránnalevél

1 fej lilahagyma

1 babérlevél

1 gerezd fokhagyma

5 ek olívaolaj

1 tk só

1 ek borecet

1 kk frissen őrölt fekete bors

½ liter csirke alaplé

Elkészítés: A tojásokat főzzük meg. A lencsét az alaplében főzzük meg egy gerezd fokhagymával és a babérlevéllel (10 perc), majd szűrjük le és csöpögtessük le. A ceruzababot forrásban lévő, sós vízbe dobjuk 4 percre, majd szűrjük és hűtsük le. Kevés olajon pirítsuk meg 2 perc alatt a felszeletelt lilahagymát és a zöldbabot. A lencsét keverjük össze egy evőkanál olajjal és a borecettel. A tálaló tálra terítsük ki a salátaleveleket, kanalazzuk rá a lencsét, halmozzuk rá a zöldbabot és a hagymát, a felszeletelt retket, a gerezdekre vágott főtt tojást, és szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal és majoránnalevéllel. Kínáljunk hozzá ropogós pirítóst.

Sütőtökös palacsinta

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg sütőtökpüré

2 tojás

Elkészítés: a tojásokat verjük habosra, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, a 4 evőkanál olvasztott vajat. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a fahéjjal, majd keverjük össze a tojásos masszával, és adjuk hozzá a sütőtökpürét is. Végül a tejet apránként hozzáadagolva keverjük csomómentesre a tésztát. Hagyjuk pihenni 30 percig, majd forró palacsintasütőben, olvasztott vajon süssük ki a palacsintákat. Tálaljuk friss gyümölcsökkel és juharsziruppal.

Sütőtökös pohárkrém granolával

Elkészítési idő: 10 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (8 adag): 

40 dkg sütőtökpüré

1 mk őrölt fahéj

½ mk őrölt szerecsendió

2 ek narancslé

1 narancs reszelt héja

2 ek méz

A tálaláshoz: 

8x ½ dl tejszínhab

8 evőkanál granola

Elkészítés: a sütőtökpürét ízesítsük fahéjjal, szerecsendióval. Keverjük hozzá a mézet, majd a narancs héját és 2 evőkanál levet. Adagoljuk poharakba: díszíthetjük tejszínhabbal, majd szórjuk meg egy-egy evőkanál granolával.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek