Aktuális

Lassan hűtse le a pezsgőt!

Bors

Létrehozva: 2019.12.31.

Egyre több pezsgőt fogyasztanak a magyarok, és már nem csak szilveszterkor.

Nem kérdés, hogy a legelegánsabb italnak a pezsgő számít, aminek a története több évszázadra nyúlik vissza. Régen is többféle szőlőfajtából készítették, pezsgőkirálynak pedig a franciákat mondják. De milyen pezsgőt szeret a magyar? A statisztikák és a felmérések azt mutatják, hogy az édes mellett már a száraz is egyre nyerôbb hazánkban, ezt vásárolja a többség. Az egyik magyar pezsgőgyártó cég beszámolója szerint a magyarok szívesen fizetnek többet azért, hogy minőségi italt vegyenek.

Tilos lefagyasztani!

Lajsz András koktélmester igazán jól ismeri az alkoholos italokat. Amondó: a pezsgő zamata behűtve érvényesül leginkább, de fagyasztóba véletlenül se tegye, mert veszít az élvezeti értékéből, ha sokkolják a nagy hideggel. Lassan kell lehűteni. – A frappírozás azt jelenti, hogy az italt jégbe hűtjük. Nagyjából 5-7 fokos hőmérsékleten ideális a pezsgőt fo­gyasztani. Fogjunk egy vödröt, rakjuk tele jéggel, némi vizet és sót is tegyünk hozzá. Hogy minek a só? Azért, hogyha beletesszük a pezsgősüveget, a sónak köszönhetően a jég összehúzódik, és felveszi az üveg formáját, így egyenletesen hûl le – mondja a Borsnak a szakértő.

A szénsav elillan

Lajsz szerint a klasszikus, hosszúkás, vékony pezsgőspohár azért jó választás, mert lassabban illannak el belőle a buborékok. Egy a fontos: minél szűkebb a pohár szája, annál jobb. – Egyesek szerint, ha teszünk egy epret a pohárba, akkor hosszabb ideig megmarad benne a szénsav. Nos, ez nem igaz. Ahogy az sem, amit sokan vallanak: a pezsgősüvegbe tett kiskanál segít bent tartani a szénsavat. Ez bo­londság, másnap reggelre egy szénsav nélküli valamit kapunk. Azt tanácsolom: ha már pezsgőt bontunk, akkor igyuk is meg!

Nem szabad rázni!

A pezsgőt tilos felrázni bontás előtt, feltéve, ha nem akarja elárasztani vele a lakást, a környezetét. Melegen sem ajánlott, mivel úgy is könnyen kifuthat. Hidegen, nyugodt állapotában nyissa ki: ha leszedte róla a rögzítődrótot, akkor egy rongyot tegyen a dugóra, majd szorosan fogva szépen, lassan mozgassa, forgassa, amíg egy halk pukkanás közepette ki nem jön. Utána már lehet azonnal tölteni a poharakba az italt.

Ezresért már jót adnak

A koktélkirály és a szakértők azt mondják: az igazán ízletes és finom pezsgők nagyjából 2500 forint körül kezdődnek. Annak sem kell azonban pánikba esnie, akinek erre nincsen kerete. Már ezer forint körüli áron is kaphatunk jó minőségű nedűket, amik pontosan alkalmasak arra, hogy koccintsunk velük.

Barackkal finom

Lajsz András szerint számos re­mek koktél készíthető ebből az italból, a barack például kifejezetten illik hozzá, kihozza a pezsgô zamatát. – A Bellini egy egyszerű olasz koktél, Velencéből származik. Őszibarackpürével az igazi, de ha nem kap, akkor egy százszázalékos őszibaracklével is pótolhatja. Töltse egy hosszúkás pohár aljára, majd két ütemben öntse hozzá a száraz pezsgőt. A pohár legyen egy kicsit eldöntve, hogy ne fusson ki!

Csak ésszel!

A fiatalok körében sajnos népszerű, hogy a pezsgőt energiaitallal és valamilyen rövid itallal keverve fogyasztják. Ez rendkívül veszélyes, mivel a koncentrált szénsav az alkoholt rögtön az agyba küldi. Mindez hirtelen részegséget okoz, ami számos veszélyt rejt magában, például pillanatok alatt nagyon rosszul lehetünk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek