Aktuális

10 tipp a karanténhízás ellen

BoBe

Létrehozva: 2020.04.24.

Az idősek után a túlsúlyosokra veszélyes leginkább a koronavírus, hiszen az elhízás miatt cukorbetegség és szívelégtelenség is kialakulhat. A Bors abban ad tippeket, hogyan tehet a hízás ellen és hogyan állíthatja meg a nassolást.

Már több mint egy hónapja tart a világjárvány, sokan otthonukban töltik az időt, hogy minél hamarabb véget érjen a koronavírus terjedése. Azonban a négy fal között könnyebben engedünk a nassolásnak. Ne hagyja, hogy ez az időszak túlsúlyossá tegye, hiszen az idősek mellett az elhízottak is a veszélyeztetett zónában vannak.

– Az elhízás a komoly kockázati csoportba sorolja a betegeket. Aki megfertőződik, súlyosabb állapotba kerülhet, és megnő a halálozás kockázata is – mondja dr. Bajnok Éva belgyógyász, endokrinológus, diabetológus, obezitológus.

A szakember tanácsa szerint mindenképpen érdemes életmódváltásba kezdeni, hiszen egy jól ütemezett és a saját szervezetének alkalmas változtatás már rövid időn belül is hasznos lehet. Ebben a mozgás mellett a diéta lehet a kulcs. Ehhez adunk könnyen használható tanácsokat.

1. A folyadék a legfontosabb

Ez minden diéta vagy életmódváltás alaptétele. Ehetünk akármilyen keveset és edzhetünk bármennyit, ha nem viszünk be elég folyadékot, akkor a sejtek nem tudnak kommunikálni, így lassul az anyagcsere, és csigalassúsággal vánszorognak le a kilók, ha egyáltalán lemennek.

2. A több néha kevesebb

Tévhit, hogy minél kevesebbet eszünk, annál többet fogyunk. Akkor hízunk a legtöbbet, amikor egész nap szinte alig eszünk, aztán este csak félig látszunk ki a hűtőből. A kiéhezett szervezet minden egyes kalóriát elraktároz.

3. A szervezetnek mindenre szüksége van

Természetesen minden fogyókúra magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrendet javasol. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne fogyasszunk szénhidrátot vagy éppen keményítőt. Persze a gyümölcscukor sokkal egészségesebb, mint a csokoládé. Szóval együnk szénhidrátot, de csak okosan és mértékkel.

4. Egyen lassan

Biztos mindenki megfigyelte már, hogy ha nagyon éhesen kezd el enni, majd úgy a fele tájékán megszólal a telefon, akkor pár perc után már úgy érzi, szinte jóllakott. Ez történik akkor is, ha lassan eszünk, ugyanis az agynak húsz percre van szüksége, hogy érezze, jóllakott.

5. Ne vásároljon éhesen!

Minél éhesebben vásárolunk, annál több mindent veszünk, és hajlamosabbak vagyunk egy kis rágcsálnivalót, finomságot is be­szerezni.

6. Ne naponta mérje magát

Aki vad diétába kezd, hajlamos naponta mérlegre állni, ami sokszor elkeserítő eredménytelenséget mutat, de ez tévedés. Megeshet, hogy egyik napról a másikra akár 1-2 kilót is felszedünk. Ilyen eltérések akkor fordulnak elő, amikor a kelleténél több vizet köt meg a szervezetünk.

7. Aludjon minimum 7 órát

Kutatók arra jöttek rá, hogy jelentősen befolyásolja az éjszakai zsír­égetést, ha napi hét óránál kevesebbet alszunk. Esti étkezésnél mindenképp kerüljük a szánhidrátokat.

8. Ne hagyja ki a reggelit

Minden diéta unalomig hajtja, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Ha üres gyomorral indulunk el otthonról, sokkal ingerültebbek vagyunk, és sokkal nagyobb az esélye, hogy szénhidrátban gazdag nasihoz nyúlunk.

9. Ne legyen a szeme előtt édesség

Könnyebben nyúlunk azokért a falatokért, amelyeket látunk. Rejtse a szekrény mélyére a nassolnivalót. Ha ott tartjuk, talán eszünkbe sem fog jutni, hogy elővegyük.

10. Egyen kisebb tányérból!

Egy normál adaggal megpakolt kistányéron úgy tűnik, hogy bőséggel van előttünk étel, mindig válasszuk a kisebb tányért.

Mozogjunk együtt!

Nem csak a koronavírus idején érdemes leadni a pluszkilókat – tanácsolja a Bors olvasóinak Schobert Norbert. Ha nassolni támad kedve, akkor leginkább zöldségeket fogyasszon, vagy olyan alapanyagú, akár házilag készített termékeket, melyeknek alacsony a szénhidráttartalma.

– A mi kedvenc nassolnivalónk az Update lángos vagy fánk. A lángost fokhagymakrémmel és tejföllel, a fánkot pedig Update baracklekvárral és vaníliapudinggal szoktuk elfogyasztani – mondja a Borsnak Schobert.

Norbi szerint remek nassolnivaló a pirított, sós mandula sajtkockákkal, egy kis retekkel és paprikával.

– Nagyon jó családi program, ha esténként tornázunk együtt egy kicsit. A legjobb viszont, ha kimegyünk a szabadba, és futni vagy kerékpározni kezdünk, a friss levegőnek csodatévő hatása van – mondja, külön kihangsúlyozva, hogy a szabadtéri programokat csakis a hatóságilag előírt szabályok szerint végezzék.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek