Aktuális

Napi tudomány: Kifejezetten káros a járványhelyzet alatt a mindennapos edzés

Bors

Létrehozva: 2020.04.22.

Forrás: Pexels

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben valamennyien a négy fal közé zárkóztak, ezzel is védve önmagukat és környezetüket a vírus terjedésétől. Sokan sokféleképpen igyekeznek átvészelni, vagy épp feldolgozni az otthon töltött időt, nem csoda, hogy aki tudja, kihasználja ezt az időszakot, és fejleszti, vagy egyszerűen fenntartja szellemi és fizikai erőnlétét.

A mozgáshiány miatt könnyen legyengülhet az immunrendszer, ezért a testmozgás ebben az időszakban sem elhanyagolható. Azok számára azonban, akik hosszabb kihagyás után újra belekezdenének az intenzív testedzésbe, kifejezetten káros lehet az.

– Nem arról van szó, hogy tilos az edzés a járványhelyzet alatt, sőt, nagyon fontos a testmozgás. Azonban ha valaki az időtöbblet miatt az addiginál hosszabb, erősebb edzésre vállalkozik, azt körültekintően kell végezni. A túledzés ugyanis veszélyezteti az immunrendszert, az esetleges sérülésekről nem is beszélve – magyarázta Dr. Matthew Jackson, a Liverpool Hope Egyetem egyik kutatója.

A szakember azt tanácsolja, hogy a mindennapos edzést kerüljük, egy-egy intenzívebb edzés maximum egy óráig tartson, tartsunk közöttük 48 órás szünetet, a gyakorlatokba pedig illesszünk gyengébb intenzitásúakat is.

Jackson szerint az alacsonyabb intenzitású testmozgásheti 5-6 alkalomal is végezhető: például egy laza séta. Ám itt se felejtsünk el legalább egy teljes pihenőnapot tartani.

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek