Aktuális

Hátborzongató: így támadja az emberi sejteket a koronavírus – fotó

Bors

Létrehozva: 2020.05.06.

Sokkoló mikroszkopikus fotókon látható, ahogy a koronavírusok „felzabálnak” egy emberi sejtet.

A Dundeei Egyetem virológiai tanszékének tudósai azt vizsgálták, hogyan támadja és fertőzi meg az emberi sejteket az koronavírus. A folyamatot nemcsak megfigyelniük sikerült a szakembereknek, hanem a világon elsőként felvételeket is tudtak készíteni a bizarr látványról – írja a Ripost a New York Post internetes kiadása alapján.

A nagy teljesítményű elektormikroszkóppal készül képek 30-50 gigabyte méretűek, vagyis 1000-szer nagyobbak, mint egy átlagos okostelefon kamerájával készíthető fotó. A látványos felvételeken egy ember emésztőrendszeréből vett sejt (kék-zöld) látható, amit több tucat koronavírus (fehér) vesz épp támadás alá.

A kísérlet során a tudósoknak azt sikerült megállapítania, hogy a koronavírus fertőzni, és szaporodni is képes az emberi emésztőszervek bizonyos sejtjeiben. Ez a megállapítás megmagyarázhatja azt, hogy koronavírusos betegek kicsivel több, mint egyharmadánál akut hasmenéssel jár a fertőzés, és a beteg székletből is kimutatható a vírus.

– Nagyon örülök, hogy a kísérletünk sikerrel járt, ugyanis ezeket a fotókat hozzáadtuk a koronavírusról szóló globális tudástárhoz (IDR), így bárki letöltheti ezeket a világ bármely pontján. A tudósok végre megnézhetik, hogyan támad meg egy emberi sejtet a Sars-Cov-2 koronavírus – fogalmazott Jason Swedlow, a Dundeei Egyetem vezető sejtbiológusa.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek