Aktuális

Orrsprayként használható koronavírus-vakcinával kísérleteznek

Bors

Létrehozva: 2020.10.11.

Hagyományos oltás helyett nazálisan, szpréként beadható koronavírusvakcina fejlesztésébe kezdett több kutatócsoport, írja a Bloomberg nyomán a 444.

Az orrsprayként használható vakcina nagy előnye, hogy a beadásához nincs szükség szakszemélyzetre, a szobahőmérsékleten is tárolható oltóanyag célba juttatása sokkal kisebb logisztikai kihívást jelent és az orrspray pont azokon a területeken, az orrban és a tüdőben fejti ki legintenzívebben a hatását, ahol a koronavírus megtelepedik és szaporodik.

Ez is érdekelheti!

Influenza elleni oltással kivédhető a dupla fertőzés

Elon Musk meghibbant: szerinte ő és a családja nem kapja el a koronavírust, ezért a vakcinából sem kér majd!

Orbán: Most összefogásra van szükség – videó

Orbán Viktor: Ha az első hullámban tudtunk győzni, akkor a másodikban is sikerülni fog

A vakcinák első generációja valószínűleg sokaknak jelent majd védelmet. De úgy vélem, hogy végső soron szükség lesz második és a harmadik generációra is, melyeknek talán már a nazális vakcina is része lesz, máskülönben továbbra is közösségekben fog terjedni a vírus

– nyilatkozta a Bloombergnek a St. Louis-i Washington Egyetem fertőzőbetegség szakértője, Michael Diamond. Ő és csapata már augusztusban kísérleteztek nazális vakcinával. Egereken végzett kutatásaikban úgy találták, hogy az nagyon hatékonyan előzte meg a légúti fertőzést.

A nazális vakcinával végzett kutatások egyelőre még csak az állatkísérleteknél tartanak, most kezdődhetnek az első emberkísérletek, melyek eredményeit jövő év elejére várják.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek