Aktuális

Kiválóan halad a két magyar Covid-oltás fejlesztése

Bors

Létrehozva: 2021.01.23.

Magyarországon jelenleg a Debreceni és a Pécsi Egyetemen dolgoznak a kutatók Covid elleni vakcinán.

Forrás: Shutterstock

Hamarosan vakcinagyár épül Debrecenben, és belátható időn belül a magyar védőoltások is megjelenhetnek a koronavírus ellen. Magyarországon jelenleg a Debreceni és a Pécsi Egyetemen dolgoznak a kutatók Covid elleni vakcinán. A Ripost utánajárt, mit lehet tudni a magyar oltóanyagokról.

A cívisvárosban klasszikus, első generációs oltóanyagon dolgoznak, amely a teljes, elpusztított vírust tartalmazza majd, ami nem szaporodik és nem is fertőz, ugyanakkor alkalmas a védettség kialakítására. A kutatók már az állatkísérleteknél tartanak és a becslések szerint a vakcinát még az idén törzskönyvezhetik.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég tavaly óta dolgozik a koronavírus elleni vakcina fejlesztésén. A magyar kutatási csoportot a vakcinák kapcsán többször is nyilatkozó dr. Jakab Ferenc professzor, pécsi virológus vezeti. A kémcsöves, úgynevezett in vitro kísérletek részben megvannak, az eredmények kiértékelése után pedig január végén, február elején elkezdődhetnek az állatkísérletek, írja a Ripost.

A szakember hozzátette: modern molekulárisbiológia-technológiá­kat alkalmaznak. A kórokozó egy kis fehérjéjét, antigénjét állítják elő laboratóriumi keretek között, amit tiszítanak, és ez kerül a vakcinába.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek