Aktuális

Hét dolog, amit egy anyósnak soha, semmilyen körülmények között nem szabad megengedni

Kóré Károly

Létrehozva: 2021.03.25.

Dunát lehet rekeszteni az anyósviccekkel, és bár nem minden szülő telepszik rá gyermeke párjára, azért senki számára sem ismeretlen a probléma.

Számtalan házasságot tettek már tönkre az emberiség története során az anyósok. A szülők többsége tudja, hogy amennyiben gyermekük frigyre lép, tiszteletben kell tartaniuk az új családot. Ha ez a kegyelem nem adatik meg hitvesünk édesanyjának, az bizony igencsak kellemetlenül hathat az életünkre.

Az élet hét olyan területét szedtük össze, ahol nem szabad teret engedni az anyós – vagy épp az após – szavának.

Gyereknevelés

A gyermekek nevelése a szülök, vagyis az apa és az anya feladata. A nagymama természetesen kényeztetheti az unokáját, de ez nem jelenti azt, hogy beleszólhat a napirendjébe, illetve a szülők nevelési módszereibe. Kiváltképpen tilos a szülők bármelyik döntését is felülbírálnia. Ha az apa vagy az anya éppen okítóan beszél a gyermekéhez, a nagyszülőknek a szülő kifejezett kérése nélkül nem javasolt a beszélgetésbe belefolynia. Ez hatványozottan vonatkozik a szülői intelemmel való szembemenetelre.

Hitvesi konfliktusok

Érthető, hogy egy anya a legjobbat akarja a fiának vagy a lányának, de a házastársi viták nem tartoznak rá. Amennyiben véletlenül szem- és fültanújává válik egy veszekedésnek, legjobb, ha abban a pillanatban – külön kérés nélkül is – elhagyja a helyszínt.

Ugyancsak nem szerencsés a másik fél háta mögött szervezkedni. Nem elegáns és nem is bölcs a gyermekünket a házassága részleteiről faggatni, és az erőszakosan kiszedett információkat elemezgetni.

Anyagiak

Az anyósnak nem dolga, hogy számon tartsa: a veje vagy a menye mennyit keres havonta, és mire költi a fizetését. Egyes családokban még erről érdeklődni is mérhetetlenül kínos és udvariatlan. Tudomásul kell venni, hogy egy nős férfi vagy férjes asszony csakis a hitvesének tartozik elszámolással.

Programok

Friss házasok szoktak beszámolni olyanokról, hogy az anyós rendszeresen kritizálja a „gyerekek” programválasztását: miért nem komolyzenei hangversenyre mennek egy könnyűzenei koncert helyett, miért mennek külföldre nyaralni, vagy éppen miért szerveznek házibulit a barátaiknak. Az ehhez hasonló kérdésekre egyetlen megfelelő válasz létezik: azért, mert ők így kívánják!

Életmód

Elképzelhető, hogy egy anyósnak nem tetszik, hogy veje/menye túl sokat vagy éppen túl keveset sportol, de a véleményét – a családi viták elkerülése végett – inkább tartsa meg magának, vagy legalábbis csak olyankor hozza fel, ha a téma eleve szóba kerül. Önmagától ne kifogásolja, hogy a gyermeke házastársa hány órára jár haza, milyen ételeket fogyaszt, mennyit diétázik, vagy éppen mivel tölti a szabadidejét. A gyermeke és az ő házastársa is felnőtt ember, a döntéseket éppen ezért nekik kell meghozniuk.

Vendégség

Vendégségben az anyós is vendég. Ügyeljen rá, hogy ne vegye át a házigazda szerepét! Ha ezt elfogadja, azzal számtalan kellemetlen helyzetet elkerülhet. Alaphelyzetben nem az ő dolga megkérdezni a vendégeket, hogy mindenki jól érzi-e magát, és nem is neki kell arról gondoskodni, hogy az ebéd végeztével a meghívottaknak csomagoljon valamit. Persze – tegyük hozzá! – egész más a helyzet, ha a család kifejezetten megkéri az anyóst, hogy segítsen a vendégség során.

a Lakás berendezése

Rendszeresen hallani olyan rémtörténeteket, hogy egy anyós vendégségbe megy a gyermekéhez, és a vő/meny távollétében önkényesen átrendezi a szobákat – ezt azonban jobb, ha legfeljebb gondolatban teszi meg! Lehet, hogy neki nem tetszenek az ingatlanban található bútorok, nem ért egyet a csempeválasztással, de ennek semmiféle jelentősége nincs. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek