Aktuális

Nagyszerű hír: Egyre többen házasodnak és alapítanak családot – ennek köszönhető

Bors

Létrehozva: 2021.08.07.

A Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter közleménye .

Forrás: Shutterstock

A nemzeti kormány tíz éve a családok támogatását tekinti egyik legfőbb céljának, mert a családokat a nemzet alapkövének tekintjük. A családtámogatások folyamatosan bővülnek, egyre több pénz marad a családoknál, biztosabb a megélhetés, kevesebb az akadály az otthonteremtés és a gyermekvállalás előtt. A családtámogatások kibővítésével párhuzamosan nő a családalapítási kedv és a házasságkötések száma. Az Európai Unióban 2010-hez képest Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is.

A magyar családpolitikai iránti nemzetközi érdeklődés is folyamatosan nő.

Bár a pandémia mindenki életét megnehezítette, a családalapításhoz, gyermekneveléshez adott kormányzati segítségbe vetett bizalom nem rendült meg. Ennek elsősorban az az oka, hogy - szemben a baloldallal - a polgári kormány egy családtámogatást sem szüntetett meg, kiszámíthatóságra és tervezhetőségre törekszik. Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra, a GDP közel 5%-át.  

Bizakodásra ad okot, hogy Magyarországon 1986 óta nem házasodtak annyian össze, mint most, a házasságok ráadásul stabilabbnak is mutatkoznak, a válások száma 1962 óta nem volt ilyen alacsony.

Nőtt az emberek családba vetett hite: a házasságkötések száma csaknem kétszeresére növekedett 2010 óta, miközben 37%-kal kevesebben váltak el, a gyermekvállalási kedv közel 24%-kal nőtt.

A friss adatok is azt igazolják, hogy a koronavírus-járvány ellenére sokan mertek igent mondani a közös életre, hiszen a KSH legfrissebb adatai szerint ismét emelkedett a házasságkötések száma az előző év első hat hónapjához képest. 2021. január-júniusban 31 765 pár kötött házasságot, amely 18,6%-kal, 4 991-gyel több az egy évvel korábbinál, a 2019. január-júniusi (24 088 pár) adatnál pedig 31,9%-val több. Ebben szerepe lehet annak is, hogy Magyarországon az európai országokhoz képest korábban volt elérhető a védőoltás, hamarabb lehetett megszüntetni a védelmi intézkedések jelentős részét, így az esküvők megszervezése is könnyebb volt.

A kormány a gazdasági növekedés eredményeit továbbra is a családokra kívánja visszafordítani. A kormány terve az, hogy ha sikerül a gazdasági növekedést 5,5 százalék fölé emelni, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszafizetjük az idén befizetett adójukat az átlagbér szintjéig. Erről a lehetőségről a nemzeti konzultacióban is várjuk a véleményeket.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek