Mozi

Kannibálokkal és sorozatgyilkosokkal ünneplünk – Soha nem leszünk képesek többé ugyanúgy nézni kedvenc karácsonyi filmjeinkre

Létrehozva: 2021.12.26.

A karácsony a nagy családi összejövetelek, a mérhetetlen bejgli-, hal- és töltött káposzta falás, valamint az ezerszer látott, kedves filmek bámulásának időszaka. Ez utóbbival azonban van egy kis bibi…

Kedvenc karácsonyi filmjeink talán nem is olyan ártatlanok, mint azt hittük? Nos, könnyen meglehet, legalábbis egyesek szerint. Jó ideje divat filmek kapcsán különböző elméleteket gyártani, melyek közt akadnak igencsak meredekek is. Az egyik ilyen teória szerint a Titanic páldául Terminátor-előzményfilm! De most ne véletlenszerű filmekről beszélgessünk, hanem kifejezetten a karácsonyhoz köthető mozikról, azokról, amiket már-már unásig ismer az egész család, annyiszor láttuk őket! Vagy mégsem ismernénk őket annyira? Rejtőzik bennük valami sötét titok? Legközelebb érdemes az elméletek ismeretében nézni őket - lehet, hogy a teóriák kiagyalói nem is lőttek annyira mellé?

A Télapu-filmek kannibáljai

Az első elmélet könnyen lehet, hogy rögtön a legsötétebb. Eszerint ugyanis a Tim Allen-féle Télapu-filmekkel kapcsolatos - melyben Tim Allen karakterének köszönhetően a Télapó leesik a tetőről és meghal, Allen pedig miután a Mikulás zsebében talált cetli erre utasítja, felveszi a kabátját, és ezzel átveszi a helyét. A Télapó manói ugyanis kannibálok!

A Télapu manói kannibálok lennének? Bizarr feltételezés, van azonban, aki szerint egyáltalán nem megalapozatlan  Fotó: Photo12 via AFP

Az elmélet kiokoskodója szerint több jel is utal erre. Egyrészt már az első Télapuban gyanús lehet, hogy a manókat nem különösebben hatja meg, hogy “főnökük” meghalt és más vette át a helyét. A második részben pedig kiderül:  A Télapónak kötelezően kell találnia maga mellé egy feleséget. Na igen, de akkor hol vannak az előző Mikulások párjai? Hol volt az özvegy Mikulásné az első részben? És a manók is eltünedeznek - jegyzi meg: az első rész kakaófelelőse, Judy, aki állítólag 1200 éve tökéletesíti a receptet, a második részben már sehol sincs, pozícióját magyarázat nélkül veszi át egy másik karakter. Ugyanígy az első-második rész főmanója is nyomtalanul tűnik el a harmadik részre, hogy egy másik manó legyen a Télapu elsőszámú segítője.

És akkor az elmélet legsötétebb része, a válasz arra a kérdésre, hová tűnik mindenki. A harmadik részben ugyanis látható egy hatalmas (tényleg hatalmas!) sütő. 

Miért van ekkorára szükségük? A télapó játékokat ad, nem sütiket. A teóriagyártó szerint ide kerülnek az “eltűnt” karakterek, akiket aztán a manók megesznek - vagy a kakaójukba keverve fogyasztanak el. Ez lenne a titkos recept? Huhh!

Ördögi Igazából szerelem

Az Igazából szerelem nem maradhat ki az ünnepi filmek közül egy évben sem. Ezerszer láttuk, ezerszer megkönnyeztük, de vajon feltűnt benne az ördög és egy angyal csatározása a lelkekért? Nem? Pedig ott van az, legalábbis egy elméletgyártó szerint, aki úgy véli, Mia, a titkárnő, aki elcsábítja Alan Rickman karakterét, Harry-t, valójában az ördög (nem véletlenül visel szarvakat a céges bulin), Rowan Atkinson pedig egy angyal.

Mia valójában maga az ördög lenne? Az elméletgyártó szerint nem véletlen a jelmezválasztás sem Fotó: Photo12 via AFP

A teória attól lesz igazán érdekes, hogy a második részét az író-rendező Richard Curtis egy alkalommal meg is erősítette, amikor arról beszélt a film kapcsán, hogy Atkinsonnak nagyobb szerepet szántak eredetileg, és amolyan őrangyalként funkcionált volna a film több karaktere számára.

Kevin anyja eladta a lelkét az ördögnek

A Reszkessetek, betörők! kétségtelenül az egyik legikonikusabb karácsonyi film. Nem csoda, hogy több elmélet is fűződik hozzá. Kezdjük a kevésbé ismerttel: Kevin anyja eladta a lelkét az ördögnek, aki nem más, mint John Candy karaktere, Gus Polinski.

Kevin anyja attól a pillanattól kezdve igyekszik hazajutni Chicagóba, hogy rájön: a fiút otthon hagyták. Párizsból vissza is jut az Egyesült Államokba, de képtelen járatot találni haza. Ekkor szólja el magát, hogy még a lelkét is odaadná az ördögnek. Pár pillanattal később már meg is szólítja Polinski, hogy fuvart ajánljon az asszonynak. Gyanús, nemde?

 

Ráadásul a polkazenész férfi klarinéton játszik, ami fafúvós hangszer, a fafúvósokat pedig az ördöghöz kötik - magyarázza a teória kiagyalója.

Kevin maga a Fűrész-filmek sorozatgyilkosa

És akkor jöjjön az egyik legismertebb elmélet, mely szerint a Reszkessetek, betörők!-filmek Kevinjéből lesz öregkorára John Kramer, a Kirakós gyilkos a Fűrész-filmekből. Eleve aggasztó, milyen szadista hajlamokat mutat a csapdák kiagyalásánál. Láthatóan nem egyszerűen az otthonát akarja megvédeni, hanem a lehető legkegyetlenebb módon elbánni a betörőkkel. De a trükkösebbnél trükkösebb csapdák (amelyek az egész Fűrész-sorozat, no meg a Reszkessetek, betörők!-mozik) alapját adják, csak az egyik pont. (Ráadásul mindkét filmben maguk az áldozatok indítják be a kegyetlen szerkezeteket, nem Kevin/Kramer.)

Kevin megszállott videókészítő. Imádja a felvételeket manipulálni, amire már az első részben láthattunk példát. Ugye mindenkibe beleégett a klasszikus mindat? Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!

 

Hát nem ugyanilyen videókkal kommunikál áldozataival a Kirakós gyilkos is? De bizony!

Ráaádásul a kétes morállal rendelkező Kevin mosolya valóban emlékeztet John Kramer arckifejezésére - teszi hozzá az elméletgyártó, aki szerint kétségtelen, hogy a két karakter azonos.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek