Koronavírus

Meglepő kijelentést tett az orvos arról, mikor a legérdemesebb oltakozni

Bors

Létrehozva: 2021.12.19.

Most derült ki: koránt sem mindegy, mely napszakban kapjuk meg a koronavírus elleni oltást.

Forrás: MTI

Meglepő felfedezést tettek egyes kutatók a koronavírus-oltásokkal kapcsolatban: vizsgálatuk szerint ugyanis nem mindegy, mikor, melyik napszakban adják be őket.

Egy új tanulmány szerint azok az egészségügyi dolgozók, akik délután kapták meg az oltást, magasabb antitestszinttel rendelkeztek a későbbiekben.

A megfigyeléses tanulmány bizonyítja, hogy a napszak befolyásolja a koronavírus-oltásra adott immunválaszt, és az eredmények relevánsak lehetnek a vakcina hatékonyságának optimalizálása szempontjából

 – mondta el dr. Elizabeth Klerman, a tanulmány társszerzője, a Massachusettsi Általános Kórház Neurofiziológiai Osztályának kutatója.

A szakember kutatócsoportja csaknem 2.800 brit egészségügyi dolgozó körében értékelte az antitestszinteket. Az alanyoktól vérmintát vettek az oltáskor a brit fertőzésmegelőzési program keretében. Az eredményeket a kutatók a Journal of Biological Rhythms folyóiratban közölték – írja a napidoktor.hu.

Megfigyeléseik alapján az antitestválasz általában magasabb azoknál, akiket a nap folyamán később oltottak be.

A tanulmánynak egy korlátja volt: nem álltak rendelkezésre adatok a résztvevők orvosi és gyógyszeres anamnézisére, valamint műszakonkénti munkavégzési szokásaira vonatkozóan – ezek ugyanis befolyással lehetnek az oltásra adott immunválaszra.

– Szükséges megismételnünk az eredményeket és jobban meg kell értenünk a Covid-19 mögöttes fiziológiáját, a szervezet oltásra adott válaszát, mielőtt azt javasolnánk, hogy akik extra immunválaszt szeretnének a vakcinától – például az idősebbek vagy az immunhiányos emberek -, délutánra időzítsék be az oltás felvételét – mondta dr. Klerman.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek