Gasztro

A medvehagyma a kora tavasz slágere

Létrehozva: 2022.03.28.

Lassan kizöldül a természet, nem csoda, hogy a konyhában is egyre több friss hozzávalóval dolgozhatunk. A medvehagyma a kora tavasz slágere, de a zsenge borsó, a zöldhagyma, és a petrezselyem is jó választás.

Leves

Tejszínes medvehagyma-krémleves

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

1 ek olívaolaj

1 vöröshagyma

1 burgonya

8 dl víz

1 leveskocka

1 csokor medvehagyma

1 gerezd fokhagyma

2 dl főzőtejszín

só, bors

Elkészítés: Az olajon megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát, rátesszük az apróra kockázott burgonyát, és felengedjük a megmelegített vízzel, majd beletesszük a leveskockát. Amíg felforr, addig a medvehagymát megmossuk, és a vastag szárától megtisztítjuk. Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobjuk a durvára vágott medvehagymát és az áttört fokhagymát, majd forrástól számítva kb. 5-8 percig főzzük. Ezután botmixerrel leturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, a tejszínt simára keverjük egy kis levessel, és így levesbe öntjük folytonos keverés mellett. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint. A tejszínnel éppen csak forrásig főzzük.

Főétel

Kijevi csirkemell fokhagymás krumplipürével

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre):

4 csirkemell

10 dkg vaj

8 dkg reszelt sajt

1 csokor petrezselyem

só, bors

15 dkg liszt

3 tojás

2 marék pankó morzsa

olaj

1/2 kg burgonya

3-4 ek tej

1-2 ek vaj

2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A csirkemelleket hegyes késsel hosszában felszúrjuk, egy zsebet vágunk bele, majd megsózzuk. Fakanál nyelével óvatosan, hogy ne szakadjon el, kitágítjuk a mélyedést.

A vajat egy keverőtálban szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd habverővel habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a finomra vágott petrezselymet, sót, borsot, és hűtőbe tesszük.

A hideg, ízesített vajat egyenlő darabokra szeleteljük, és egyenként betöltjük a csirkemelleken ejtett zsebekbe. A töltött csirkemellek szélét fogpiszkáló segítségével összetűzzük, majd liszt, felvert tojás, pankó morzsa sorrendben bepanírozzuk. Magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat, és a csirkemelleket közepes tűzön mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Ezután kiszedjük belőlük a fogpiszkálót, amivel összetűztük őket. A lényeg, hogy a panír résmentesen zárja a nyílást.

A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és burgonyapasszírozóval áttörjük. A tejet felforraljuk, és habverő segítségével a burgonyához keverjük. A szeletelt fokhagymát aranybarnára pirítjuk, tálalás előtt a burgonyapüréhez keverjük.

Kímélő megoldás

Sajtos zöldséges quiche

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: 5

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg liszt

10 dkg vaj

1 tojássárgája

só, bors

5 dkg lágy sajt

1 csomag mini mozzarellagolyó

1 tojás

1 dl tejszín

olívaolaj

1 csokor zöldhagyma

1 marék zöldborsó

1 csokor medvehagyma

Elkészítés: A lisztből, a vajból, a tojássárgájából kb. 50 ml hideg vízzel és egy csipet sóval omlós tésztát gyúrunk, majd fóliába csavarva 30 percre a hűtőbe tesszük. A lereszelt sajtot, a darabokra tépett mozzarellát, a tojást és a tejszínt összedolgozzuk, és megborsozzuk.

A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, és piteformába nyomkodjuk. 200 fokra előmelegített sütőben, 10-15 percig elősütjük. A megmosott, felszeletelt hagymákat és a borsót egy kevés olajon megfuttatjuk, és a tejszínes masszába keverjük. A krémet az elősütött pitére simítjuk, és 190 fokon aranybarnára sütjük, kb. 30 perc alatt.

Desszert

Csokis cupcake

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

15 dkg vaj

12 dkg cukor

3 tojás

15 dkg liszt

1.5 tk sütőpor

3 ek kakaópor

A krémhez:

2 ek cukor

2 dl habtejszín

20 dkg étcsokoládé

1 marék mogyoró

Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kakaóval, majd a vajas keverékbe forgatjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta masszáját egy 12 részes muffintepsi papírkapszlikkal kibélelt mélyedéseibe kanalazzuk, majd kb. 20 perc alatt megsütjük. A muffinokat kiemeljük a tepsiből, és a rácson hűlni hagyjuk.

A krémhez felverjük a tejszínt a cukorral, majd hozzákeverjük a gőz felett felolvasztott csokoládét. Lehűtjük, majd habzsákba töltjük, és a muffinok tetejére nyomjuk. Végül mindet megszórjuk mogyoródarabokkal.

A nagymama receptfüzetéből

Medvehagymás pogácsa

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg finom liszt

1 csokor medvehagyma

2 tojás

1 dl tejföl

25 dkg margarin

3 dkg élesztő

1 dl tej

1 dkg cukor

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd egy tojást, a tejfölt, a sót. Félkemény tésztává dolgozzuk ki, amit fél órát meleg helyen pihentetünk.

Közben a medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, a vastag szárakat kiválogatjuk, a többit vékony csíkokra vágjuk.

A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe, majd egymásra hajtva újabb 20 percig langyos helyen pihentetjük, kelesztjük. Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát, és megszórjuk a maradék medvehagymával. Az előbbi módon ismét felcsavarjuk, majd óvatosan ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. A medvehagymás pogácsákat tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, és 175 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek