Energia-veszélyhelyzet

Fokozni kell a hazai energiahordozók kitermelését

Létrehozva: 2022.07.15.

Módosítva: 2022.07.15.

Ez is elősegíti az energiaválság leküzdését.

Szembe kell nézni azzal, hogy az orosz-ukrán háború, és az Európai Unió szankciós politikájának bizonyos megfontolatlanul bevezetett, elhibázott elemei miatt energetikai válság fog kialakulni Európában – mondta lapunk megkeresésére Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője.

Fotó: Filip Singer

Koskovics Zoltán szerint hiába emelték fel szavukat – a magyar kormány mellett – olyan köztiszteletben álló, bölcs államférfiak is, mint Henry Kissinger a béke mielőbbi megteremtése mellett, jelen állás szerint belátható időn belül nem lehetséges a konfliktus békés úton történő rendezése. Ennek megfelelően minden felelős kormánynak meg kell kezdeni a felkészülést egy nehéznek ígérkező télre.

Kiemelte: „Az első, és legfontosabb lépés az, hogy fokozni kell a hazai energiahordozók kitermelését, hiszen ezekhez férünk hozzá a legbiztosabban, és a Magyarországon kitermelt szén és gáz bizonyosan az ország rendelkezésére fog állni. Ennek megfelelően 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre emeljük a gázkitermelést és az év végéig jelentősen fokozzuk a szénbányászatot.”

Továbbá hangsúlyozta, hogy amellett, hogy ezeket az energiahordozókat kitermelik, biztosítani kell azt is, hogy azok az országon belül maradjanak. Ennek megfelelően kiviteli tilalmat rendelt el a kormány az energiahordozókra és a tűzifára.

Felhívta a figyelmet többek között arra, hogy nyilvánvaló az, hogy Magyarország a belső forrásokra támaszkodva nem tudja előteremteni az ország működéséhez szükséges mennyiségben az energiahordozókat, ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt a fontos feladatot kapta, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma Magyarország európai viszonylatban is kiemelkedően jól áll a gáztározók feltöltöttsége terén, ám a tartalékokat tovább kell növelni – magyarázta az elemző.

„Az áramellátás töretlenségének biztosítása miatt szükségünk lesz minden erőművünkre, így a Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani. Emellett a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását is kezdeményezte a kormány” – hangoztatta Koskovics Zoltan.

Válságos időszakkal kell szembenéznie egész Európának, így a pazarlásra nem nyílik lehetőség. Ennek megfelelően a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának értékéig maradhat érvényben. Ez alól egyedül a nagycsaládosok képeznek kivételt. A három- vagy többgyermekes családok esetében jelentősen magasabb fogyasztásig jár a kedvezményes árszabás – tette hozzá a szakértő.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek