Kormányinfó

Fontos bejelentéseket tett Gulyás Gergely a pedagógusbérek emeléséről

Létrehozva: 2022.10.13.

Módosítva: 2022.10.13.

A szerdai kormányülést követően csütörtökön ismét Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, hogy ismertessék az országot érintő legfrissebb kérdéseket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülést követően ismét tájékoztatót tartott, hogy részletesen bemutassák a legújabb döntéseket, melyek Magyarország lakosait érintik. 

Mivel a szerdai ülés legfőbb témája az energiaválság és az arra adott válaszlépések, valamint az EU-val való egyeztetés voltak, természetesen a csütörtöki Kormányinfó gerincét is ez a két téma adta.

Egyeztetés az unióval

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a lehetőség van az uniós tárgyalások eredményes lezárására. 17 kérdésben egyeztek meg a bizottsággal, és ezek végrehajtását vállalták. Szintén vállalták az egyajánlattevős közbeszerzések csökkentését - mondta. Cselekvési tervet fogadnak el a közbeszerzési verseny fokozására. Támogatási rendszer jön létre a mikor kkv-k közbeszerzésen való részvételéhez. Megerősödik az OLAF-fal való együttműködés.

Egy hónap alatt az EU-s tárgyalások lezárulhatnak.

Pedagógusbérek emelése

A kormány célja, hogy Magyarországon jelentős pedagógus-béremelés legyen. A cél 2025-re, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a pedagógusok. Ez eddig nem látott mértékű pedagógus-béremelést jelent: 2023-ban 21, 2024-ben 25, 2025-ben 30 százalékot. A miniszter újságírói kérdésre elárulta, 2025-re az előrejelzések szerint 972 ezer forint lesz a diplomás átlagbér, azaz a tanárok átlagkeresete 777 ezer forint lesz terveik szerint. Ezen emelések feltétele természetesen, hogy a jogszerűen járó forrásokat Magyarország megkapja.

Gulyás Gergely elmondta: a rezsicsökkentés megőrzése mellett is tervbe volt véve egy 10 százalékos pedagógus-béremelés 2023-ra, a Brüsszelből érkező források nélkül is.

Energetikai kérdések

A legfontosabb, hogy Magyarország energiaellátása biztosított. Európában a kérdés, hogy van-e energia és mibe kerül. Magyarországon jó hír, hogy rendelkezésre áll elegendő energiaforrás. Gáz például fél évig akkor is lenne, ha semennyi nem érkeze hazánkba. Ennek ellenére az energiarendszerben nagy változtatásokra van szükség: villamoshálózat-fejlesztésre, zöldenergiára átállásra – emelte ki Gulyás Gergely.

Nemzeti konzultáció

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elárulta: a szankciókról szóló nemzeti konzultációs kérdőíveket holnap, azaz pénteken kezdik postázni, ekkor hozzák nyilvánosságra a kérdőívekben érintett kérdéseket is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek